Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

75 nämndemän sitter på dubbla stolar

Rättegången mot Södertäljenätverket måste tas om på grund av en jävig nämndeman.

Nu avslöjar SVT Rapport att 75 nämndemän som dömt i tingrätter och hovrätter sedan januari 2011 sitter på dubbla stolar.  

Jäviga nämndemän i svenska domstolar har varit en omdebatterad fråga den senaste tiden.

Nu avslöjar SVT Rapport att hela 75 nämndemän som dömt i svenska tingsrätter och hovrätter sedan januari 2011 samtidigt har uppdrag i en polisstyrelse eller polisnämnd.

15 dömer i hovrätten

Minst 15 av dem dömer i hovrätten och övriga i tingsrätten, enligt granskningen.

– Domare inte ska ha någon koppling till polisen. Man ska inte ha någon funktion i en nämnd eller styrelse hos polisen, det är min uppfattning, säger pensionerade överklagare Sven-Erik Alhem till Rapport.

Svea hovrätt är den domstol med flest nämndemän på dubbla stolar, enligt Rapport.

Allvarliga problem för rättssäkerheten

Eftersom hovrätten ofta är den sista instansen i det svenska rättssystemet finns risken för allvarliga rättssäkerhetsproblem.

– Jag kan inte svara på vilken bakgrund det är till den siffran, men det är klart att just de nämndemännen kommer säkert att fundera på om det uppdraget är förenligt med nämndemannaskapet. Men vi har som jag sa tidigare ingen möjlighet att kontrollera vilka uppdrag våra nämndemän har, säger Fredrik Wersäll, hovrättspresident i Svea Hovrätt till Rapport.

Kostar miljoner för skattebetalarna

Nyligen beslutades att den omfattande rättegången mot Södertäljenätverket måste tas om. En nämndeman ansågs sitta på dubbla stolar på grund av att hen hade uppdrag i polisnämnden i Södertälje. Rättegången beräknas kosta skattebetalarna 200 miljoner kronor.

I Malmö vill även den misstänkte serieskytten Peter Mangs advokater ta om rättegången på grund av misstankar om jäv.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet