Obama tog revansch

Vem vann? Vem var hetast? Det svarar Aftonbladets profiler på när de sammanfattar debatten i Oj, vilken natt.

NYHETER

HEMPSTEAD. Barack Obama behövde göra en upphämtning i klass med svenska fotbollslandslagets.

Han lyckades.

– Mitt Romney har inte en femstegsplan, han har en enstegsplan… att göra det bättre för de rika, sa presidenten.

Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt på plats.

Han har kallat sig själv "killen som är bra i fjärde perioden".

Och med bara tre veckor kvar till valet är det inte mycket tid kvar att imponera väljarna på.

När president Obama klev upp på scenen på Hofstra University i natt gjorde han det med en närmast omöjlig uppgift.

Han skulle vara presidentlik – utan att vara tråkig.

Han skulle gå till attack – men inte verka desperat.

Och han skulle visa USA en gång för alla varför han borde bli omvald.

– Guvernören har ingen plan. Ingenting att visa upp. Det enda vi vet är att han vill sparka Big Bird och dra in bidragen för Planned Parenthood (en amerikansk organisation liknande RFSU), sa Obama.

Nattens debatt var avgörande för presidenten, som efter fiaskot i Denver för två veckor sedan tappade så mycket som sju procent av rösterna i en av de viktigaste delstaterna, Florida.

Även bland kvinnor – som är ett av hans viktigaste vapen i valkampen – tappade han poäng genom att verka slö och ointresserad.

Poäng som han kämpade hårt för att få tillbaka i natt.

”Fy f-n vad gammaldags”

När ämnen som preventivmedel och lika lön kom upp poängterade Obama vid flera tillfällen att det "inte var kvinnofrågor, utan frågor för hela landet".

– Kvinnor blir allt oftare familjeförsörjare i dag och det här är något vi måste slåss för. När guvernör Romney fick frågan om lika lön för lika arbete svarade han "låt mig återkomma". Det är inte vad vi behöver i det här landet, sa presidenten.

När Mitt Romney sedan fick sina två minuter att prata om kvinnor sa han bland annat att det var "viktigt för honom att ge kvinnor flexibla arbetstider om de ville kunna vara hemma och laga mat åt sina familjer".

Något som fick Aftonbladets läsare att reagera starkt.

"Kvinnofrågan är en stor svaghet för Romney, hela hans svar är dränkt i fördomar. Man måste vara mer flexibel mot kvinnor… de tar hand om barnen?" skriver signaturen Marcus.

"Även på kvinnofrågan lät Romney väldigt nedlåtande gällande kvinnor. Att han kände sig stolt för att han anlitat kvinnor. Tycker han lyckas skjuta sig i foten på egen hand” skriver Hirad.

 "Fy f-n vad gammaldags Romney är", tycker Anna.

41 procent av kvinnorna: Obama vann

Och det var just med kvinnorna som Mitt Romney gick bet även i USA.

När amerikanska CBS bara minuter efter debatten ringde runt till 500 väljare som ännu inte bestämt sig så var en sak tydlig: Obama var återigen kvinnornas favorit.

Hela 41 procent av kvinnorna ansåg att Obama vann, jämfört mot 27 procent som svarade Romney.

Av alla tillfrågade totalt ansåg 37 procent att Obama vann debatten. 30 procent svarade Romney. 33 procent sa att det var lika. Liknande resultat kom från CNN, 46 mot 39 procent, att jämföra med förra gången, när 67 procent utnämnde Romney till segrare medan bara 25 procent tyckte att Obama vann.

Gjorde high-fives

I mediacentret gick diverse demokrater runt och pratade med alla som ville lyssna om sin ledares förträfflighet, och bland annat senatorn och före detta presidentkandidaten John Kerry, som i fyra dygn övat debatt med Obama, hyllade presidentens insats i natt.

Men det tydligaste tecknet på seger kom från presidenten själv.

Efter debatten i Denver försvann han ut genom dörren bara sekunder efter att kamerorna slocknade utan att prata med någon.

Tidigt i morse gick Obama runt inne i lokalen och gjorde high-fives, skakade hand och skrev autografer i över halvtimme innan han lämnade lokalen.

Då var Mitt Romney borta sedan länge.