21-åring försökte spränga Federal Reserve

1 av 4
21-årige Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis greps när han försökte detonera bombattrappen.
NYHETER

21-åringen, som ska ha kopplingar till al-Qaida, misstänks ha planerat en terroristattack i New York.

Målet: Federal Reserve – USA:s motsvarighet till EU:s centralbank.

Vad han inte visste var att hans kumpaner i själva verket jobbade för FBI.

I går greps han.

Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis, 21, togs på bar gärning när han försökte detonera – vad han trodde var – en lastbil full av sprängmedel. På sig hade han en mobiltelefon som han trodde skulle kunna detonera fordonet. Men lasten var falsk och hade planterats i lastbilen av FBI och New York-polisen. Enligt CNN ska 21-åringen ha trott att bomben vägde över 450 kilo.

Al-qaida-kopplingar

Målet var Federal Reserve, den amerikanska motsvarigheten till EU:s centralbank och USA:s guldreserv.

De 21-åringen trodde var hans medhjälpare jobbade i själva verket för FBI och han ska innan det planerade attentatet ha bett en av dem filma honom när han lämnade ett meddelande. "Vi kommer inte att sluta förrän vi uppnår seger eller martyrskap", säger han i det inspelade klippet, skriver AP.

Gripandet var ett resultat av en flera månader lång utredning av den misstänkte 21-åringen som kommer från Bangladesh. CBS News uppger att han har kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

I januari ska han ha rest till USA med målet att utföra en terrorattack. Han kom in i landet med ett stundetvisum och ska också ha studerat vid ett universitet i Missouri under vårterminen. I juli började han försöka rekrytera kumpaner – men han lyckades bara rekrytera FBI-anställda.

Ville "förgöra USA"

Han ska flera gånger ha stämt träffar med sina "kumpaner". Vid ett möte i september sa han till dem att han var beredd att dö under attentatet, men att han först ville åka hem till Bangladesh för att träffa sin familj en sista gång, skriver AP. Han ska också ha föreslagit flera mål för attacken och sagt att han ville "förgöra USA".

I ett skriftligt uttalande tar Nafis på sig detonationen som aldrig inträffade. Där citerar han Usama bin Ladin och skriver att han "vill förstöra Amerika" och att han tror att det mest effektiva sättet att göra detta är att slå mot landets ekonomi.

Enligt FBI var allmänheten aldrig i fara.

– Hans två kumpaner var ju en FBI-källa och en FBI-agent, säger FBI-tjänstemannen Mary Galligan enligt CNN.

"Allvarliga konsekvenser"

FBI uppger i ett pressmeddelande: "Han har försökt förstöra ett landmärke och döda eller lemlästa ett oräkneligt antal oskyldiga privatpersoner. Det är ungefär så allvarligt som man kan tänka sig. De misstänkte står nu inför att ställas till svars med allvarliga konsekvenser".

21-åringen har fått anklagelserna upplästa för sig av en domare, han inte kommer att släppas mot borgen.

Mannens advokat ville inte kommentera ärendet för reportrar på plats utanför rätten, skriver AP.

Jose Santos, 19, som bodde granne med 21-åringen säger att han verkade var en vanlig person.

– Jag är chockad över att han försökte plantera den 450 kilo tunga bomben. Det är galet, säger han enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM