”Malala kan röra sig”

Foto: AP
FÅR SPECIALISTVÅRD 14-åriga Malala Yousafzai får specialistvård på ett sjukhus i Birmingham.
NYHETER

Malala Yousafzai, 14, fortsätter att imponera på läkarna.

I dag berättade en anonym källa för AP att flickan kan röra på kroppen – en knapp vecka efter att hon blivit skjuten i huvudet.

Förra veckan sköts 14-åriga Malala Yousafzai i huvudet av talibaner sedan hon stått upp för flickors rättigheter till utbildning i Pakistan.

Efter en operation flögs Malala i måndags till Queen Elisabeths sjukhus i Birmingham, och där vårdas av nu specialister.

”Imponerar på läkarna”

I dag berättade en pakistansk tjänsteman för AP att flickans tillstånd inte bara förbättrats sedan hon kom till England – utan att läkarna var verkligt imponerade av flickan.

Enligt mannen, som lät sig intervjuas anonymt eftersom han inte har tillstånd att uttala sig officiellt, har läkarna sagt att Malalas tillstånd ”definitivt förbättrats” sedan hon kom till Birmingham och att hon nu kan röra på kroppen.

Enligt Jonathan Fellus, chefsforskare på den internationella hjärnforskningsfonden i New Jersey, är det svårt att veta vad sådana här framsteg betyder.

– Men alla framsteg ger hopp, säger han till AP.

I ett pressmeddelande har Queen Elisabeths sjukhus också berättat om flickans framsteg.

”Hennes tillstånd är stabilt och hon fortsätter att imponera på läkarna genom att reagera bra på behandlingen”, skriver sjukhuset.

Fortfarande hotad

Malala var på väg hem från skolan då hon sköts, och efter attentatet har de talibaner som tagit ansvar för mordförsöket sagt att hon ”inte ska skonas” om hon överlever.

Sjukhuschefen David Rosser har sagt att säkerhetsläget vid Queen Elisabeths sjukhus är under kontroll, men så sent som i går var det stökigt vid sjukhusets entré då flera personer försökte ta sig in genom att säga sig vara släkt med flickan.