Kungen vägrar prisa Alva

Fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson får inte sitt pris från kungen.
NYHETER

Kungen vägrar att dela ut pris till fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson, 19.    

Nu får statschefen svidande kritik från Grön ungdom.  

– Det är verkligen fegt av kungen att inte stå bakom henne, säger språkröret Björn Lindgren.  

I morgon torsdag skulle kungen för tredje året i rad ha delat ut Världsnaturfondens pris till "Årets miljöhjälte".  

Men statschefen har valt att nobba årets pristagare - fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson.

– Ja, det stämmer att kungen har beslutat sig för att inte dela priset, säger Bertil Ternert, hovets informationschef.

Kämpade för Ojnareskogen

Anledningen är att Alva Snis Sigtryggsson är en av de aktivister som har kämpat för att rädda Ojnareskogen på Gotland från kalkbrytning.

Enligt uppgift till Aftonbladet vägrade kungen att dela ut priset eftersom han inte ville bli förknippad med civil olydnad.

– Kungen avstår ofta när det gäller större kontroversiella frågor, säger Bertil Ternert.

På Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom rasar man nu mot kungens beslut.

– Det är verkligen fegt av honom. Och det känns helt absurt att kungen kan dela ut ett scoutpris till en kung i diktaturen Saudiarabien samtidigt som han inte vill premiera en ung miljöaktivist i Sverige, säger språkröret Björn Lindgren.

Delat ut priset i två år

"Årets miljöhjälte" utses av en jury med representanter från bland annat Världsnaturfonden, Minplanet och Kalmar kommun - och kungen har delat ut priset ända sedan starten för två år sedan.  

– Vi tycker att Alva är en värdig pristagare. Men kungen känner väl att det här blir för kontroversiellt, säger Marie von Zeipel, pressansvarig på Världsnaturfonden.   

På företaget Nordkalk, som vill bryta kalk i Ojnareskogen, är man kritiska till Världsnaturfondens val av vinnare.

– Vi tycker att det är väldigt märkligt att man kan premiera någon på grund av civil olydnad. Men vi lägger ingen värdering i kungens ställningstagande, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.

Upprörda fältbiologer

På Fältbiologerna är man upprörda över kungens beslut.  

– Jag tycker att det är ett större ställningstagande av kungen att inte dela ut priset. Det är ju inte han som har utsett vinnaren, säger ordförande Salomon Abresparr.

Huvudpersonen själv, Alva Snis Sigtryggsson, tycker att kungens agerande bör ifrågasättas.   

– I grund och botten tycker jag att det är sorgligt att det ska vara kontroversiellt att föra den kamp för långsiktighet som vi gör. Sedan måste jag säga att det är en aning lustigt att kungen, i stället för att enbart utföra sitt uppdrag, väljer att göra den här markeringen och därmed ta ställning, säger hon.

FAKTA

Men de här fick inte nobben av kungen:

Kung Abdullah

I fjol valde kungen att resa till Saudiaraben - en av världens hårdaste diktaturer - och dela ut scoututmärkelsen Bronsvargen till kung Abdullah.

Sultan Haji Hassanal Bolkiah

Efter ett statsbesök i Brunei 2004 fick kung Carl Gustaf stark kritik för ett positivt uttalande om landets envåldshärskare, sultan Haji Hassanal Bolkiah, som suttit vid makten sedan 1968.

Nicolae Ceausescu

Under sitt Sverigebesök 1980 tilldelades Rumäniens diktator den svenska Serafimerorden av kung Carl Gustaf, och bjöds på galaföreställning på Operan av dåvarande statsministern Thorbjörn Fälldin.

FAKTA

Striden om Ojnareskogen:

■ ■ Striden runt det finländska bolaget Nordkalks kalkbrytning har pågått i drygt sju år.

■ ■ I maj polisanmäldes bolaget misstänkt för miljöbrott. Enligt anmälan ska bolaget ha dumpat miljöfarligt avfall från kalkindustrin i stenbrottet Klinthagen på norra Gotland.

■ ■ Den 15 juli fick Nordkalk tillstånd av Mark- och miljööverdomstolen att börja bryta kalk i Ojnareskogen.

■ ■ Avverkningen var planerad att börja omedelbart, men stoppades av demonstranter. Sedan dess har aktivister bott i Ojnareskogen.

■ ■ Beslutet om kalkbrytningen har överklagats till Högsta domstolen av bland annat Naturvårdsverket.

■ ■ I somras stod skogsmaskinerna stilla under tre veckor. Under tiden begärde Nordkalk hjälp från polisen. Den 26 augusti kom en stor polisinsats från Stockholm till Gotland med ett 70-tal poliser.

■ ■ Den 28 augusti tog kalkföretaget sig in i området med sina arbetsfordon för att provborra. Demonstranter försökte stoppa dem genom att bland annat sitta vid maskinerna, men bars ut av polis och de första träden kunde avverkas.

ARTIKELN HANDLAR OM