Åtta års fängelse för machetemannen

NYHETER

Han högg brutalt ner en lärarinna, mordhotade skolungdomar och knivskar en hund svårt.

Nu har hovrätten i Sundsvall fastställt tingsrättens dom mot machetemannen: åtta års fängelse.

Foto: JOHAN ENGMAN/SUNDSVALLS TIDNING
Blod på marken efter överfallet utanför sjukhuset i Sundsvall.

Det var den 15 mars som 33-åringen attackerade en lärarinna på en parkering i Sundsvall med en machete. Egentligen var han ute efter en läkare som "kränkt" honom men efter att ha väntat flera timmar tog han "första bästa".

– Jag ville bara döda någon. Det var inget personligt, hon var på fel plats vid fel tillfälle.

Han högg lärarinnan i hennes bil flera gånger innan en kollega kunde komma till undsättning. Kvinnans egna ord om attacken:

– Han slog och slog med macheten. Först mot mina ben sedan mot mitt huvud. Jag var helt säker på att jag skulle dö.

– Jag fick många huggskador på mina ben så jag fick krypa ut ur bilen. Det värsta är att ett hugg träffade vänster öga där jag nu är i det närmaste blind.

Kapade minibuss och högg hund

Machetemannen flydde sedan i sin bil men kraschade snart ner i ett dike. Då kapade han ett gäng skolungdomars minibuss. Efter att ha tvingat ut personerna högg han en elevs hund svårt och fortsatte vidare.

Efter stort tumult kunde polisens insatsstyrka gripa mannen på E4:an. Senare attackerade han både häktes- och vårdpersonal.

Tingsrätten dömde mannen till åtta års fängelse för mordförsök, olaga hot, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, djurplågeri, och våld mot tjänsteman.

Anses ha varit frisk vid dådet

Machetemannen hade bara några veckor innan attacken vårdats på psyk men har förklarats frisk både inför förhandlingarna vid tingsrätten och hovrätten. I polisförhören i våras visade han inga tecken på ånger.

– Vad ska jag känna då? Ånger? Nej.

33-åringens advokat K-G Myhrberg yrkade på sänkt straff eftersom han anser att parkeringsattacken var ett dråpförsök och inte ett mordförsök.

En uppfattning som hovrätten alltså inte delade.