Fejkat handikapp gav 5,3 miljoner i bidrag

Foto: LASSE HEJDENBERG
Den misstänkte 47-åringen gick väldigt långsamt fram till stolen i rättssal – och tog hårt tag i den för att stödja sig.
NYHETER

Pappan i familjen fingerade ett handikapp. Resten av familjen fick assistansersättning för honom. Totalt ska de ha lurat till sig 5,3 miljoner kronor, hävdar åklagare Marianne Staaf.

På torsdagen häktades hela familjen av Linköpings tingsrätt.

Foto: LASSE HEJDENBERG
Mannens före detta 40-åriga före detta hustru och deras 21-årige son häktades också i dag.

Den 47-årige mannen, hans 40-åriga före detta hustru och deras 21-årige son häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan och bidragsbrott mot Linköpings kommun.

I måndags morse slog polisen till mot kvinnans och sonens bostad i Linköping. Mannen befann sig där också, trots att paret skiljde sig 2003 och han i dag är folkbokförd i Skärholmen.

Fingerade handikapp

Alla tre togs in till förhör och anhölls senare samma dag. Polisen misstänker att mannen fingerade ett handikapp som gav honom rätt till personlig assistans. Tjänsterna ska ha utförts av familjemedlemmarna och bekostats av Försäkringskassan.

Bedrägeriet pågick från januari 2007 till maj 2012, enligt åklagarens häktningsframställan.

Försäkringskassan och Linköpings kommun har begärt skadestånd för brotten med sammanlagt 5,3 miljoner kronor.

De tre häktade har gemensamt taxerat för inkomster på drygt 2,2 miljoner kronor under de åren bluffen ska ha pågått. Åklagaren har begärt utmätning av 2,2 miljoner kronor från modern.

”Ord står mot ord”

Vid häktningsförhandlingen gick den 47-årige mannen väldigt långsamt fram till stolen i rättssal fyra och tog hårt tag i den för att stödja sig. Mannens advokat Göran Wålander säger till Aftonbladet:

- Han blev häktad efter en mycket lång förhandling, där ord stod mot ord. Min klient förnekar brott. Han hävdar att han har haft behov av personlig assistans.

För mindre än ett år sedan dömde Linköpings tingsrätt den så kallade "rullstolsmannen" för ett liknande bedrägeri. Han fick fyra års fängelse sedan han lurat till sig närmare 14 miljoner kronor i bidrag.