”Det finns paralleller till politiken”

Aftonbladet frågade deltagarna i gårdagens parti-ledardebatt om de hämtat sig efter 4-4-matchen

Annie Lööf (C), Mikael Damberg (S), Jimmie Åkesson (SD), Göran Hägglund (KD), Jan Björklund (FP), Åsa Romson (MP), Jonas Sjöstedt (V) och Fredrik Reinfeldt (M), i riksdagens partiledardebatt.
NYHETER

Drygt tio timmar efter att Rasmus Elm sparkat in 4-4 i mirakelmatchen i Berlin samlades partiledarna för debatt i riksdagen.

Många av dem var fortfarande segerrusiga och i kammaren duggade sportreferenserna tätt.

Alla av dem hade sett matchen, förutom Jonas Sjöstedt (V) som i stället somnat utmattad efter att ha nattat småbarn.

Har du hämtat dig efter fotbollsmatchen i Berlin?

Jonas Sjöstedt, 47, partiledare (V), Stockholm:

– Jag lade barnen och så somnade jag tyvärr. Så jag missade matchen, det grämer mig lite. Men så är tillvaron för småbarnsföräldrar.

Åsa Romson, 40, språkrör (MP), Stockholm:

– Ja, det har jag. Men jag blev lite orolig när det var oavgjort vid slutsignalen. Jag är inte så bra på reglerna och trodde att det kanske betydde förlängning och undrade hur jag skulle orka upp till partiledardebatten. Men min sambo förklarade att det betydde att Sverige fick en poäng i stället för noll.

Mikael Damberg, 41, gruppledare i riksdagen (S), Solna:

– Nej, det känns fortfarande lite omtumlande. För alla oss som älskar fotboll var det en stor kväll i går.

Göran Hägglund, 53, partiledare (KD), Jönköping:

– Någorlunda. Men jag kan fortfarande inte fatta att det som hände faktiskt hände. Den här matchen kommer vi att hänvisa till i framtiden. 0-4 borta, i Berlin, mot Tyskland. Och ändå vände det. Det kommer att tjäna som inspiration i framtiden, ungefär som när USA slog Sovjet i hockey 1980 eller när Sverige, som legat under med 1-5, vann mot Finland med 6-5.

Annie Lööf, 29, partiledare (C), Nacka:

– Knappt. Det är en fantastisk bragd, tycker jag. I halvlek kände jag att "nej nu är det kört", så det var en enorm prestation av killarna. Det handlar om att hela matchen är viktig. Översätter man det till mandatperioden så är det att ingenting är över förrän valdagen är slut. Det handlar om att kämpa ända in i kaklet.

Jan Björklund, 50, partiledare (FP), Stockholm:

– Ja, det har jag gjort, men jag kände precis som sportkommentatorerna som skulle kommentera i halvtid, att nu är det kört. Det var jätteroligt. Historiskt! Det finns paralleller till politiken, den som leder i halvtid vinner inte nödvändigtvis på slutet.

Fredrik Reinfeldt, 47, partiledare (M), Täby:

– Ja, det har jag gjort. Men det var en riktig energikick, det var kul. Det Sverige gjorde var det vi gjorde med alliansen förra gången. Vi var uträknade och låg under i 44 av 48 mätningar, sedan tog vi dem på slutet. Så ser det ut mot 2014 också. Det gäller att vara ödmjuk och komma ihåg att det är mot slutet det avgörs, man ska aldrig ge upp.

Jimmie Åkesson, 33, partiledare (SD), Sölvesborg:

– Nej, jag tror inte riktigt att jag har förstått att det hände. Jag är en obotlig optimist så jag kollade till slutet trots att vi låg under. Det tog lite fokus från förberedelserna till partiledardebatten, men jag försökte läsa på lite i pausen, när läget inte var så spännande.