”Brevet innehöll fosforklorid”

NYHETER

Det giftiga och frätande ämne som i går skickades till USAS:s ambassad i Stockholm kan ha varit fosforklorid.

Det är en av polisens teorier efter att ha analyserat brevets innehåll.

I går skickades ett brev med giftigt och frätande innehåll till USA:s ambassad i Stockholm.

Ambassadens personal fattade misstankar kring brevet, evakuerade byggnaden och larmade polisen.

Kan röra sig om fosforklorid

Polisens bombgrupp kallades till platsen och tog brevet i beslag.

Under gårdagskvällen analyserades brevets innehåll av polisens tekniker.

– Vi har ändrat brottsrubriceringen från olaga hot till spridande av gift eller smitta. Det jag kan säga just nu är att innehållet är giftigt och frätande, sa Fredrik Nylén, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen till Aftonbladet då.

Under gårdagen ville polisen inte avslöja vilken typ av giftigt och frätande pulver brevet innehöll, men enligt uppgifter till Expressen ska en av polisens teorier vara att det handlar om fosforklorid.

”Kan fräta på insidan av kroppen”

Polisen är mycket förtegna i dag ärendet.

– Det gjordes initiala tester på plats men vi vill avvakta provsvaren innan vi bekräftar något, säger förundersökningsledaren Christer Falck.

Enligt Ola Wendt, professor i oorganisk kemi vid Lunds universitet, är ämnet inte särskilt farligt – så länge det är i liten skala.

– Det reagerar med vatten och fuktig luft och då blir det frätande. Men om det nu skickats i ett brev så rör det ju sig om små mängder, och även om det absolut inte är bra att andas in ångorna så är det inte något jättefarligt ämne, säger Ola Wendt.

Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen, menar också att ämnet är relativt ofarligt.

– Det som är bra så att säga är att det är frätande lokalt, visst lite krystat kan man säga att man kan få skador på slemhinnorna om man ställer sig och andas in detta precis när det kommer i kontakt med vatten men annars är det relativt ofarligt. Det ska inte kunna åstadkomma några masskador i så här liten skala, säger han.

Är ämnet explosivt på något sätt?

– Nej, om man häller vatten på det så bildas det syra och blir viss värmeutveckling, men annars är det inte explosivt, säger Mark Personne.

Fosfortrikolid används vanligen för att framställa bekämpningsmedel, men enligt Mark Personne är denna typ av bekämpningsmedel förbjudna i Sverige.