Här hyllar GW dottern Malin

”Jag har väntat på beröm i 43 år”

1 av 2
Malin Persson Giolito.
NYHETER

De är båda författare, men den ena helt okänd.

I kvällens ”Skavlan” i SVT hyllar Leif GW Persson sin dotter Malin – och för första gången en av hennes böcker.

– Jag hade gärna skrivit den själv, säger han.

Vi är vana att se Leif GW Persson, 67, som ensam expert i tv-rutan. I kvällens program av "Skavlan" i SVT delar han rampljuset med sin dotter Malin Persson Giolito, 43.

Han har gett ut tio böcker. Hon tre.

Ändå är han där i studion för sin dotters skull och hennes senaste bok, uppger han för Aftonbladet. När han fick boken i sin hand läste han den i ett sträck.

– Den senaste boken fick jag på kvällen när jag hade tänkt gå och lägga mig. Sen sitter jag och läser den hela natten. Jag kan inte släppa den. Och så läser jag den till den är slut och tänker att den här hade jag likväl kunnat skriva själv, säger han i programmet.

"Väntat på det i 43 år"

Så har det inte varit tidigare.

– Det har hänt att jag fått läsa pappas korrektur också, men jag vågar sällan säga något. Han är inte alls lika blygsam till mina korr, säger Malin Persson Giolito i "Skavlan".

Hon har precis kommit ut med sin tredje bok "Bortom varje rimligt tvivel". Det är en klassisk spänningsroman om en kvinna, som likt författaren själv också är jurist.

Och den gillade Leif GW Persson.

– Jag har väntat på det i 43 år. Äntligen så fick jag lite beröm. Det var en enorm lättnad, säger Malin.

För GW var det allt annat än lätt:

– Så fort jag säger det till någon så känner jag att hon kommer att få äta upp det. För det är jag som säger det och är hennes pappa. Det är skitknepigt - för att det är en bra bok som jag gärna hade skrivit själv.

Bor ihop på somrarna

Han har i tidigare intervjuer berättat om att han var en frånvarande pappa under Malins och hennes tre syskons uppväxt och helt uppslukad av sitt arbete.

– Jag var så upptagen av mig själv. Det är inget att hyckla med. Jag var inte aktivt ond. Snäll och hygglig, men frånvarande, säger GW i "Skavlan".

I dag har de en speciell relation och hörs nästan varje dag på telefon trots att Malin bor i Bryssel. För att inte tala om att de bor ihop under stora delar av sommaren på en gård i Sörmland.

– Han är oerhört närvarande och engagerad pappa. Han har lättare att umgås med sina vuxna barn än när vi var små. För att han tar sig tid till det, säger Malin till Aftonbladet.

Båda är även överens om att GW är en bättre morfar, men han har aldrig varit barnvakt åt barnbarnen.

– Nej, jag har aldrig suttit barnvakt. Jo, åt mina egna barn någon gång.