Efterlyst man gripen på Sicilien

1 av 15
Dritan Hoxha greps på Sicilien.
NYHETER

Dritan Hoxha, 33, som stod med på polisens Ikaros-lista greps i en gryningsräd på Sicilien, skriver Sydsvenskan.

Sedan förra torsdagen sitter han i italienskt fängelse i väntan på utlämning.

Sedan förra året har Dritan Hoxha funnits med på polisens så kallade Ikaroslista över internationellt efterlysta personer. Polisen har misstänkt att 33-åringen har gömt sig i hemlandet.

Men tidigt på morgonen i torsdags förra veckan beslutade den italienska karabinjärpolisen att de kunde slå till mot ett hus i byn Santa Maria di Licodia, ett par mil från kuststaden Catania.

– Gripandet skedde med stöd av den europeiska arresteringsorder som utfärdats av svenska myndigheter. Det är också på denna grund som han begärts utlämnad, säger karabinjärkommissarie Luigi Lauriola till Sydsvenskan.

Misstänkt för bankrån

Hoxha är misstänkt för mordförsök och grovt rån i Kopparberg norr om Örebro i januari 2007. Tillsammans med andra gärningsmän ska han ha rånat en bank och därigenom kommit över 246 000 kronor. I samband med rånet ska han ha skjutit skarpt.

Sedan tidigare är medmisstänkta brottslingar dömts till fängelse.

Dritan Hoxha sitter nu i Piazza-fängelset i Catania och väntar på det formella beslutet om utlämning.

– Det är glädjande att karabinjärerna var inkopplade, det betyder att man taggat upp insatsen från italienarnas sida, säger Bertil Olofsson, vid rikspolisstyrelsen till Sydsvenskan.