Svenskt besked om bankunion dröjer

Foto: AFP
Tysklands förbundskansler Angela Merkel på presskonferensen efter torsdagens nattmangling.
NYHETER

Till årsskiftet ska ramen för en gemensam finansinspektion i EU vara klar. Men EU-ledarna skjuter flera frågor om bankunionen på framtiden, till exempel de mest avgörande för Sverige.

Vid tretiden natten till fredagen avslutade EU-ledarna första dagens överläggningar på toppmötet i Bryssel. Då hade de enats om att den juridiska strukturen för en gemensam banktillsyn ska finnas på plats i slutet av året.

– Bankövervakningen kommer sedan att byggas upp under 2013, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en presskonferens.

Bankunionen är i första hand tänkt för euroländerna, men även icke-euroländer som Sverige kan gå med om de vill.

Än är det alldeles för tidigt för Sverige att fatta ett sådant beslut, konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt (M). De tre krav som han hade med sig till mötet väntar fortfarande på svar.

Stöd ur EMS

Kraven handlar om att svenska skattepengar inte ska gå till att rädda andra länders banker och att det ska vara möjligt att ställa högre kapitaltäckningskrav på svenska banker.

– EU-kommissionen ska lägga förslag som tas fram i ett senare skede, sade Reinfeldt på en pressträff tidigt på fredagsmorgonen.

Sveriges krav på inflytande i den gemensamma tillsynsmyndigheten finns med i slutsatstexten, men även där måste man jobba vidare med detaljerna.

För krisländer med problemfyllda banker är det bråttom att få tillsynsmyndigheten på plats, eftersom det är en förutsättning för att banker ska kunna få stöd ur krisfonden EMS. Tolkningarna om hur snabbt bankerna ska kunna få EMS-stöd var många.

Reinfeldt tror att det kan handla om någon gång under 2013.

– Jag vill inte spekulera i exakt när. Det hänger ihop med hur långt man kommer med att sätta upp tillsynsmyndigheten nästa år, sade Reinfeldt.

Nya frågor

Om icke-euroländer väljer att gå med kommer en rad nya frågor att dyka upp, till exempel kan inte krisande svenska eller danska banker få stöd ur EMS.

– Det kommer att bli mer komplicerat, fler frågor att svara på, om ett land utöver de 17 euroländerna väljer att gå med, sade Reinfeldt.

EU-ordföranden Herman Van Rompuys förslag om en särskild budget för euroländerna ska undersökas vidare. Det gäller också förslaget om en typ av kontrakt mellan enskilda euroländer och EU om att genomföra strukturreformer.

TT