Ulvskog kräver svar om snusmutorna

NYHETER

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) anser att kommissionen lägger locket på om snusmuthärvan.

Nu kräver hon svar av EU-kommissionen.

– Informationen är knapphändig, säger hon till Aftonbladet.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Marita Ulvskog, europaparlamentariker (S).

I tisdags avgick hälsokommissionären John Dalli efter mutanklagelser. I dag avslöjar Aftonbladet summan Swedish Match erbjöds betala för att få bort snusförbudet inom EU: 513 miljoner kronor.

”Vad har hänt?”

Nu anser Marita Ulvskog att informationen kring muthärvan är för dålig. Därför skickar hon i dag en prioriterad fråga till kommissionen, där hon kräver att få veta mer.

– Som folkvald parlamentariker vill man veta vad som faktiskt har hänt. Det har hittills varit en knapphändig information och det är en stor ryktesspridning, säger hon.

Dessutom tar hon upp, i sin skrivelse till kommissionen, att det svenska snuset även i fortsättningen måste vara fredat från förbudet. Dalli hade ansvar för det svenska undantaget för snusförbudet i sitt arbete med att ta fram ett nytt tobaksdirektiv inom EU.

Exportförbudet ”ointressant”

– Jag vill veta vad som händer nu. Kan vi vara säkra på att vi får en hantering av frågan som respekterar vårt undantag? säger Ulvskog.

Erbjudandet om att få muta till sig ett mer snusvänligt direktiv handlade ju om att gå längre – och helt slopa förbudet inom EU. Vad säger du om exportförbudet för snus?

– Jag tycker inte exportförbudet är intressant. Det viktiga är att vi som använder snus här i Sverige får fortsätta med det. Om andra länder upptäcker att det finns fördelar med snus jämfört med ciggaretter är det deras sak. Det finns ju snus även i andra delar av Europa, även om det handlar om andra typer av snus.

Aftonbladet har sökt folkhälsominister Maria Larsson (KD). Hon har tidigare sagt att regeringen verkar aktivt för att det svenska undantaget ska bevaras.