Här får småkottarna hjälp över vintern

1 av 5 | Foto: Sophie Löfgren Roberts
NYHETER

Lill-Nisse var liten och eländig när han kom till Gemila Löfgren Roberts i Luleå.

Där har han och andra små kottar har fått hjälp att äta upp sig inför vintern.

– Jag kallar mig själv ”the crazy hedgehog woman”. Det finns ju kokvinnor och hästmannen så jag är nog igelkottskvinnan, säger hon.

Det var i augusti som barnen kom med hinken med Lill-Nisse.

Han var då bara ett par veckor gammal, blödde ur nosen och var nära att dö. Och han vägde bara 200 gram.

Om Lill-Nisse skulle överleva hösten behövde han äta upp sig. Hans mor har troligtvis blivit överkörd eller ivägskrämd av människor.

Och efter Lill-Nisse kom fler personer med små och utmärglade igelkottsungar till Gemila. För att igelkottsungar ska kunna gå i dvala måste de väga runt 800 gram för att överleva vintern. 

Fick tillstånd

Sedan sensommaren har Gemila tillsammans med tre andra djurälskare matat och medicinerat totalt 30 ungar.

Men att ta hand om vilda djur längre än 48 timmar tillåts inte i lag.

– Man är brottsling och bedriver olaglig verksamhet för man får bara hålla ett vilt djur i 48 timmar. Jag kontaktade länstyrelsen och sökte tillstånd och det visade sig att det inte finns några i Norrbotten som håller på med sådant här.

Hon fick myndighetens välsignelse och den lagliga igelkottsverksamheten rullade på.

Den kalla våren tros vara anledningen till att igelkottshonorna sov längre.

– Igelkottshonor kan frysa sin graviditet, de kan gå tillbaks till vintervilan på våren om det är för kallt. Det innebär då att ungarna kommer senare på sommaren.

Ska släppas ut

Igelkottshotellet med flera burar har de upprättat i ett skyddsrum. Ungefär två timmar om dagen turas Gemila och de andra kvinnorna med att mata djuren. En gång i veckan vägs ungarna för att dokumentera deras framsteg. För att skilja dem åt har de färgmarkerat alla igelkottarna, det är bara Lill-Nisse som har ett namn.

Ungefär hälften av dem har nu placerats ut i vinterhotell där de så småningom ska gå i vinterdvala.

Igelkottarna matas med mjölkersättning för hundvalpar och proteinrikt kattfoder. I bland kan de även få godsaker som leverpastej och jordnötssmör.

– De är väldigt roliga att titta på Väldigt personliga och individuella. Vissa är avslappnade och undrar vad vi kommer med för något gott. Andra fräser och burrar upp sig, men det är så det ska förbli. Vi vill inte att de ska vara halvtama när vi sen släpper ut dem till sommaren.