Gaddafis sexvälde avslöjat i ny bok

1 av 8 | Foto: EPA
NYHETER

Det har gått ett år sedan Libyens diktator Muammar Gaddafi dödades av rebeller i Sirte.

En en ny bok avslöjas nu tidigare okända detaljer från diktatorns skräckvälde.

Det är en berättelse om hur Gaddafi bland annat våldtog sina kollegers fruar och döttrar – för att befästa sin egen makt.

Den franska författaren och journalisten Annick Cojean har under året sedan Gaddafi dog grävt i hans liv – och gjort skrämmande fynd.

I boken ”Villebråden – I Gaddafis harem” skriver hon bland annat om hur Gaddafi hölls sig med ett trettiotal kvinnor i sitt lägerpalats, skriver Dagens Nyheter.

Han hade, enligt boken, rekryterare över hela Libyen, som jobbade med att leta upp unga flickor åt sin ledare.

De unga kvinnorna låstes in i fuktiga sovrum under diktatorns palats, och våldtogs regelbundet – när diktatorn så behagade.

En ung kvinna berättar i boken om hur hon, när hon bara var femton år, fördes bort från sin familj för att behaga Gaddafi. Diktatorn hade fått syn på henne under ett framträdande i hennes skola, då hon överlämnade en blomma till den prominenta gästen.

Ett par timmar senare kom en kortege och hämtade flickan.

"Även livvakterna våldtogs"

Även Gaddafis omskrivna kvinnliga livvakter, ”Amazonian guards”, föll enligt vittnesmål offer för ledarens övergrepp.

Livvakterna, som när de rekryterades skulle vara oskulder, följde Gaddafis världen över. De utmärkte sig genom att de ofta var hårt sminkade med målade naglar. De tilläts ha högklackade skor, märkesglasögon och västerländska frisyrer.

Flera av de tidigare livvakterna har berättat om hur de regelbundet våldtogs och utnyttjades av diktatorn, hans söner och flera andra makthavare. När Gaddafi tröttnade på dem försköt han dem, eller lät sina söner "ärva" dem.

Kräver åtal mot de som dödade Gaddafi

För en vecka sedan skulle en rättegång mot bland annat Muamar Gaddafis son Saif Al-Islam Gaddafi hållits,  för brott mot mänskligheten. Men internationella brottmålsdomstolen (ICC) sköt upp förhandlingen. Den planeras nu att hållas i november.

Och nu kräver den välansedda organisationen Human Rights Watch en utredning kring diktatorns och hans mäns död för ett år sedan. Organisationen anser att de som ansvarade för operationen,då förutom Gaddafi 66 människor dödades, måste ställas till ansvar för krigsbrott.

"Så fort de hade fångat Gaddafi började de skymfa honom. Han blödde kraftigt från ett granatsplitter i huvudet. När de förde honom till den stora vägen började en milisman knivhugga honom i hans anus, med vad som förefaller vara en bajonett och orsakade ännu ett blödande sår", skriver Human Rights Watch i sin rapport.

"De omringade Gaddafi och slog och misshandlade honom."

Någon gång under tumultet sköts Muammar Gaddafi enligt uppgifter i rapporten.

Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.