Kungligt pusskalas på balkongen

1 av 20 | Foto: Getty
Här står de vid altaret.
NYHETER

Luxemburgs Arvstorhertig Guillaume, 30 fick i dag sin Stéphanie de Lannoy, 28 i en kyrklig vigsel.

Och givetvis var det idel ädelt blod i bänkraderna i den luxemburgska katedralen Notre Dame.

Bland gästerna syns våra egna svenska kungligheter.

Till klangen av kyrkklockorna och flankerad av brudnäbbar och tärnor mötte det nygifta arvshertigparet luxemburgarnas hurrarop och applåder på trappan utanför katedralen. Sedan for de i väg i en svart bil prydd med vita blommor. Väl framme vid palatset vinkade de nygifta glatt åt folket.

Kysstes på balkongen

Nedanför palatsets balkong är det fullt av människor som visslade, ropade och viftade frenetiskt med Luxemburgs flagga. Och när folket började ropa efter en kyss tecknade Guillaume en etta med fingret och gav sedan sin nyblivna fru en lång kyss på munnen.

Vigseln i Notre dame katedralen i Luxemburg inleddes med en tyst minut för att hedra den belgiska hertiginnan Stéphanie de Lannoys mor som gick bort i en stroke tidigare i år.

Men bröllopsfestligheterna började redan i går. Efter den borgerliga vigseln höll paret en galamiddag för de tillresta kungligheterna och andra gäster.

Kungligheter från hela världen

På plats i kyrkan finns förutom parets släkt och vänner även kungahusen från hela Europa.

I raderna fanns vår svenska kungafamilj representerade i form av drottning Silvia, kronprinsessparet och Carl Philip. Kungen har fått avböja inbjudan med anledning av att han är på älgjakt.

Bland gästerna syntes även kronprinsparet från Japan är på plats och kungaparet från Jordanien.