Volvos nye vd mutanklagad

Men det bekymrar inte Volvo

Foto: CAROLINA BYRMO
Håkan Samuelsson, ny vd för Volvo.
NYHETER

Den nye vd:n för Volvo Personvagnar, Håkan Samuelsson, anklagas för att ha varit delaktig i en muthärva kring lastbilstillverkaren MAN, där han tidigare var koncernchef, skriver Svenska Dagbladet.

Men enligt Volvo PV är frågan utagerad.

Utredningen mot Håkan Samuelsson inleddes av tyska åklagare i september, och gäller hans eventuella roll i härvan från 2009 där MAN mutat inköpare i främst Afrika och Asien.

Det var en tidigare revisionschef som i ett vittnesförhör uppgav att han redan 2006 uppmärksammat Samuelsson på flera fall av korruption, brevlådeföretag och skenanställningar. Förhöret var en del av utredningen mot den före detta chefen för MAN:s lastbilsdivision, Anton Weinmann, som nyligen dömdes till tio månaders villkorlig dom.

Obekymrad över åtalet

Håkan Samuelsson bekymrar sig dock inte över korruptionsåtalet. Och inte heller över att ägaren Volkswagen kräver motsvarande nära två miljarder kronor som ersättning för den skada mutskandalen åsamkat koncernen.

– De där sakerna är inget jag grubblar över. Åtalet grundar sig på en falsk anklagelse och när det gäller kravet från Volkswagen kommer det att klaras upp. Det finns försäkringar för personer i verkställande positioner som täcker sådana saker, säger Håkan Samuelsson till Svenska Dagbladet.

– Det berör inte mitt nya jobb på Volvo och det kan inte heller påverka företaget.

Välkänt för Volvo

Per-Åke Fröberg, presschef för Volvo PV, säger till TT att frågan är utagerad för företagets styrelse.

– Styrelsen har en bild av det här och det har inte påverkat utnämnandet av Håkan Samuelsson till vd. Det här är väl kända uppgifter sedan lång tid tillbaka, och Håkan Samuelsson har noggrant redogjort för händelserna.

TT: Kan detta påverka trovärdigheten för företaget?

– Nej, det tror jag inte. Styrelsen har gjort en bedömning att det inte gör det.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM