USA skickar hangarfartyg till Sydkinesiska sjön

1 av 6 | Foto: AP
NYHETER

Sedan Kina börjat göra anspråk på allt större områden i Sydkinesiska sjön skickade USA i dag ett hangarfartyg till det omstridda området.

Samtidigt påpekar amerikanerna att fartygets uppgift inte är att strida.

– Vårt mål är främst att förbättra vår relation med Vietnam, säger kaptenen Gregory Fenton.

Det atomdrivna amerikanska hangarfartyget USS George Washington kryssade i dag in i de omstridda vattnen i Sydkinesiska sjön.

Anledningen är att Kina börjat göra anspråk på allt större områden i Sydkinesiska sjön – områden som Malaysia, Vietnam och Fillipinerna sedan länge ansett vara deras.

Bjöd in Vietnam

Kina, som byggt upp en allt starkare flotta de senaste åren, började visa ett allt större intresse för områdena sedan man hittat stora oljereserver i området.

Väl på plats i Sydkinesiska sjön bjöd amerikanerna in flera representanter från den vietnamesiska säkerhetstjänsten och regeringen till fartyget.

– Vårt mål är att länderna i regionen ska lösa problemen och spänningarna själva. I dagsläget är vi här för att bedriva övningar på internationellt vatten, säger fartygets kapten Gregory Fenton enligt Huffington Post.

Vill säkra farleder

Under besöket på hangarfartyget tog de vietnamesiska representanterna bilder på hur flera jaktplan av modellen F18 lyfte från fartygets 305 meter långa flygdäck. De fick även träffa kaptenen och hälsa på de 5 000 anställda sjömännen ombord.

Samtliga länder i området har sagt att man vill lösa de territoriella spänningarna fredligt, men fler gånger tidigare har det utbrutit strider dem emellan. Bland annat 1988 då Kina och Vietnam stred på Nansha-öarna.

– Vårt mål är främst att förbättra vår relation med Vietnam och säkra en fri passage i området, säger kaptenen Gregory Fenton.