Miljonären låg död – i sex veckor

1 av 2 | Foto: INGEMAR BOBERG
Bermdt Bodin hittades död i sitt hem.
NYHETER

SÖDERFORS. Miljonären Berndt Bodin, 74, låg död i sex veckor utan att någon saknade honom.

Han levde i en fallfärdig villa full med loppisprylar trots att han ägde tre hus och hade pengar på banken.

– Det är tragiskt att någon skall behöva dö ensam och ligga så länge, säger grannen Louise Wåhlén, 31, som larmade polisen.

Grannar i villaområdet hade sett Berndt Bodin med resväskor vid busshållplatsen och trodde att han rest bort. Efter en tid började de känna lukt på gatan utanför hans hus och blev misstänksamma.

– Jag kollade hans postlåda som var full med sex veckor gammal post och ringde polisen, säger Louise Wåhlén.

Polis bröt sig in

Polisen bröt sig in i tegelvillan i Söderfors i Norduppland och hittade en död person.

– Vi hade problem med identifieringen då han saknade anhöriga som kunde identifiera honom, säger inspektör Lars Lindgren vid Tierpspolisen.

– Till slut fick vi tag på en kusin till honom och kunde då jämföra deras dna. Den döde var 74-åringen.

Inga misstankar om brott?

– Nej, det kunde vi avfärda snabbt och det styrktes sedan av obduktionen, säger Lindgren.

Enligt grannarna levde 74-årige Bernt Bodin ensam och hade nästan aldrig besök. Han ansågs mycket trevlig och social när de träffades utomhus men han sågs som en ensling som de tyckte synd om. Tegelvillan han bodde i var i ett uruselt skick, med mögel och läckande tak. Ingen kunde drömma om att han var miljonär i ägodelar och pengar.

– Han var snäll och social och vi bjöd in honom på fika några gånger. Men han lät aldrig någon komma in till sig. Efteråt har jag förstått att det knappt gick att röra sig där inne på grund av allt han samlat på sig, säger Louise Wåhlén.

Var en samlare

Att ingen av grannarna reagerade tidigare över hans försvinnande var inte så konstigt eftersom Bernt Bodin åkte i väg då och då.

74-åringen levde ytterst spartanskt och unnade sig inte mycket av välfärd, enligt grannar. Däremot var han en samlare och sparade på allt han kom över. Oftast på loppis.

– Vi försökte titta in hans hus genom fönstren när han varit borta i fem veckor. Men det gick inte att se in på grund av alla prylar. Han kunde inte ens kasta en plastkasse, säger en av grannarna.

När villan sanerades efter hans död fylldes fyra containrar med diverse bråte.

Hans tre hus i Uppland har nu sålts.

Eftersom Bernt Bodin inte hade några anhöriga gick hans tillgångar till Allmänna arvsfonden. Kusiner har ingen arvsrätt.