Blodig årsdag i Libyen

Våldsamma strider på årsdagen av Gaddafis död

1 av 9 | Foto: Foto: JERKER IVARSSON
HEMLIGA TUNNLAR Aftonbladets team i Tripoli besökte Gaddafis hemliga tunnlar i går. ”Många av Gaddafis män har flytt genom tunnlarna. De är fortfarande inte helt genomsökta, troligtvis finns det soldater kvar i systemet”, säger ett befäl för rebellerna.
NYHETER

Ett år efter Gaddafis död rasar striderna fortfarande i Libyen.

I natt dog ytterligare 26 människor i blodiga strider i Gaddafifästet Bani Walid.

– Vi förlorade många människor i Bani Walid, och det gör vi fortfarande. Jag tycker inte att det här är något att fira, säger Adessalem Mahfoud, stadsdelsråd i Tripoli.

Foto: Reuters
En arkivbild på Khamis Gaddafi.

För ett par veckor sedan omringades Gaddafifästet Bani Walid av ett flertal milisgrupper i jakten på de män som tros ha kidnappat Omra Shaabans, rebellen som sägs ha dödat Gaddafi.

Blodigare än på länge

I natt, på årsdagen av Gaddafis död, rasade återigen strider i staden och enligt AFP ska minst 26 personer ha dött och flera hundra skadats.

– Myndigheterna har gett miliserna grönt ljus att utrota oss, säger Salem al-Waer, militär befälhavare i Bani Walid till AFP.

Samtidigt sade parlamentets talman Mohammad al-Magariaf att han beklagade att man ännu inte lyckats befria hela landet.

– Kriminella och lojalister har sökt skydd i Bani Walid och de utgör fortfarande ett hot. Bani Walids olycka är att det blivit en fristad för antirevolutionärer och legosoldater, säger han.

Han påpekar samtidigt att attacken inte hade något med själva staden att göra.

– Det som pågår har ingenting med stadens modiga befolkning att göra. Det förbrytarna som är målet, säger Mohammad al-Magariaf.

Gadaffis talesman gripen

Senare uppgav representanter för den nya regeringen att Gaddaffis förre talesman, Musa Ibrahim, gripits i staden Tahuna som ligger mellan Tripoli och Bani Walid – och det rapporterades också om att Gaddafiss yngste son, Khamis, dödats i striderna.

Huruvida det stämmer är dock högst oklart. Den nya regeringen har flera gånger uppgett att Khamis dödats, och regeringens representanter sade senare att man inte heller kunde bekräfta att Musa Ibrahim gripits.

På Facebook laddades en ljudfil upp där någon som påstods vara Musa Ibrahim talade.

– Angående gripandet av mig i dag, det är bara ett försök att dra uppmärksamheten från de brott som begås av Natos rebeller mot vårt folk i Bani Walid. Vi befinner oss inte i närheten av Bani Walid utan utanför Libyen, sa rösten på ljudfilen enligt AP.

FAKTA

Så gick det för Gaddafis familj

Muammar Gaddafi, liksom hans son Mutassim, mötte för ett år sedan döden vid Sirte.

Två av Gaddafis söner, Khamis och Saif al-Arab dödades under konflikten, men flera medlemmar av Gaddafifamiljen lyckades klara sig med livet i behåll:

Saif al-Islam, den förmodade kronprinsen, fångades in av milismän från staden Zintan, där han nu hålls fången.

Safiya, mor till sju av Muammar Gaddafis åtta barn, flydde tillsammans med Gaddafisönerna Hannibal och Muhammad samt dottern Aisha till Algeriet där de nu befinner sig.

Saadi, tidigare ordförande för Libyens fotbollsförbund, har fått asyl i Niger, som vägrat lämna ut honom till de forna rebellerna.

Hanaa, Gaddafis adoptivdotter som för omvärlden uppgavs ha dött 1986, försvann tidigare och hennes öde är okänt.