”Elpistoler användes vid bordningen”

1 av 4 | Foto: SHIPTOGAZA.SE
De israeliska marinsoldaterna går till attack mot Ship to Gazas fartyg Estelle.
NYHETER

Igår bordade israeliska marinsoldater det svenska Ship to Gaza-fartyget Estelle, och elva svenskar greps.

Israeliska myndigheter uppgav att bordningen skedde fredligt – men nu kommer nya uppgifter om händelsen.

I ett samtal med sin mor ska aktivisten Yonan Shapira berättat att de maskerade soldaterna användes sig av elpistoler.

I går attackerades Ship to Gazas fartyg Estelle av israeliska marinsoldater på sin väg mot Gazaremsan.

Estelle bogserades senare under dagen till hamnstaden Ashdod av sex israeliska örlogsfartyg och elva svenskar greps.

– Det var fem till sex militärbåtar som kom och maskerade militärer gick ombord, sa Mikael Löfgren, Ship to Gazas mediesamordnare till Aftonbladet i går.

”Använde elpisoler”

På sin hemsida beskrev det israeliska försvaret (IDF) bordningen som fredlig, men enligt den israeliske aktivisten Yonan Shapira, som befann sig ombord på Estelle, användes elpistoler vid bordningen.

– Yonatan sa att de blev skjutna med elpistoler i armarna och benen. Det är fruktansvärt men han lät lugn, säger hans mamma, som varit i kontakt med sin son, enligt israeliska medier.

Mamman i frågasatte också IDF:s påstående om att det inte fanns någon humanitär hjälp på fartyget.

– Om de säger så borde de visa oss filmen så att vi själva kan se att det inte fanns några redskap ombord. Jag tror på Yonatan, som sa att de hade medicin och leksaker, säger mamman.

Svenskarna flyttade

Samtliga passagerare greps i samband med att de nådde Ashdod i går och under dagen har svenskarna flyttats till ett fängelse.

– Det jag vet är att de ska, eller troligen redan har, flyttats till till ett fängelse eftersom de vägrat att skriva under det här pappret som säger att de försökt ta sig in illegalt i Israel, säger Mikael Löfgren till Aftonbladet.

Han säger också att tre israeliska passagerare redan ställts inför rätta.

– De har ställts inför rätta redan i dag. Jag vet inte säkert vad de fick för straff, men när domarna väl kommer så tror jag att de kommer att låta häpnadsväckande, säger Mikael Löfgren.

I dag har Ship to Gaza laddat upp ett flertal bilder från Estelle, som tagits precis innan fartyget bordades. Enligt organisationen släpptes 30 duvor fria innan attacken, för att visa att ”fred och rättvisa är möjlig”.

Detta är tredje gången som Ship to Gaza försöker leverera varor till Gaza. Vid första försöket 2010 dödades nio aktivister när Israel bordade ett skepp utanför Gaza.

Enligt Reuters slog en FN-rapport i fjol fast att överdrivet mycket våld användes vid den förra bordningen, men att marinblockaden är laglig.