”Min nacke knäcktes av poliserna”

1 av 2 | Foto: Mårten Englin/Sundsvalls Tidning
Robert Lönnelid med sonen Victor.
NYHETER

Robert Lönnelid,45, var på väg hem till lägenheten efter en kväll på krogen när han mötte polisen.

De sätter handklovar på honom och sätter in honom i en polisbil.

– En kille som är stor och stark trycker med knäna ned mitt huvud mot golvet. Och jag känner att något går sönder. Och det gjorde det ju, säger Robert Lönnelid till Aftonbladet. 

Det var i torsdags allt hände, Robert Lönnelid hade varit på flera pubar i Sundsvalls centrum. På en av dem börjar han munhuggas med en gammal bekant.

– Det var harmlöst, det torde inte gjort något. Sen säger han att jag uppträtt elakt och hotfullt och han ringt polisen. Jag gick ut och pratade, och så kom polisen. Men de tog mig inte för jag hade inte gjort något.

”Ville prata”

Sen begav han sig hemåt. Vid Stora Torget, i närheten av hans lägenhet, kommer två kvinnliga poliser i fatt honom och enligt Robert Lönnelid följer de efter honom.

– Vi vill bara prata med dig säger de. ”Varför det jag ska upp och lägga mig, jag är på fyllan” svarar jag dem. Men de fortsätter och säger att de bara vill prata med mig.

Han ringer sin son och berättar. När Victor Lönnelid kikar ut genom fönstret ser han hur poliserna tar sig in i trapphuset. Sonen går ut i trapphuset och ser då hur de sätter handfängsel på hans far.

– Jag ser hur de bojar honom och bryter ner honom i backen. Jag ser att det är något som är på tok, säger sonen som tog upp sin telefon och filmade.

Trycker ner hans huvud

Polisen sa till Robert att de måste göra så eftersom han gjorde våldsamt motstånd.

Tre gånger gör de polisgreppet och för hans arm bakåt. Sedan för de honom till en väntande polisbil.

– En polisman som är stor och stark kommer mot mig och trycker med knäna mitt huvudet ner mot golvet. Där får jag sitta och kan knappt andas. Jag känner att något går sönder. Och det gjorde det ju. Jag kan knappt röra mig, säger Robert Lönnelid.

När han klagar på smärtan säger polisen att han är ett ”jävla svin” och att han beter sig som ett barn.

Han förs till polisens arrest och när han kommer dit har han så ont att kan han knappt kan röra sig.

– De drar in mig i cellen, jag kan inte få av mig skorna eller något så de drar av mig kläderna. Och de kastade in mig i cellen. Jag kunde inte rulla upp på madrassen utan jag fick ligga på det kalla golvet.

En kota krossades

Under natten ber han arrestvakten att få åka till akuten, men utan att något händer. På fredagsmorgonen när Robert släpptes ut ringde han till sin son som tog honom till akuten. Efter röntgen konstateras det att den sjätte kotan i nacken är krossad och att den sjunde har blivit instabil. Hans nacke har tillfälligt fixerats med en stödkrage och han säger att han känner av domningar i ena sidan. Men han kan gå och stå.

I morgon bitti kommer han att opereras.

– Jag är orolig att operera den regionen, det känns som att det är så nära livet. Men det är så instabilt att det finns risk för förlamning om man inte stabiliserar nacken.

”Var inga brottare”

Robert anmälde polisernas ingripande i fredags och ärendet handläggs nu av polisens enhet för interna utredningar. Enligt polisens presstalesman kallades patrullen med de två kvinnliga poliserna till Sundsvalls centrum i ett ärende som gällde störning av den allmänna ordningen. Sedan anslöt ytterligare en patrull bestående av en manlig och en kvinnlig polis.

Och hur det sen utvecklade sig kan polisen inte kommentera eftersom det gäller ett internärende.

Utan att berätta vad det står i polisens avrapporteringen säger Börje Öhman att den inte stämmer med Robert Lönnelids version.

– Jag kan inte kommentera detaljerna, men man måste vara på det klara att det finns två sidor av saken. Det är inga brottare som gör omhändertagandet, det är små tjejer. Det är hans version som tyvärr måste stå obemött eftersom vi inte får kommentera de här ärendena eftersom det går till intern utredning, säger Börje Öhman.

I ett mejl korrigerar Börje Öhman senare sina uppgifter, den första patrullen bestod av två kvinnliga poliser. Den andra patrullen som anslöt bestod av en manlig och en kvinnlig polis.

Varför fick Robert Lönnelid ingen läkarvård under natten?

– Jag kan inte kommentera det, jag vet inte om det stämmer. Jag vet bara att han fördes in till polisstationen och att han släpptes. Vad som hänt däremellan har jag ingen uppgift om.