Döde stjärnan misstänks för hundratals sexövergrepp

Jimmy Saviles smutsiga förflutna avslöjades efter hans död - hundratals flickor och pojkar offer

Foto: MURDO MACLEOD/POLARIS
BBC-profilen Jimmy Savile, som nu efter sin död anklagas för en mängd sexövergrepp.
NYHETER

Han hade allt.

Var folkkär, framgångsrik och adlades av drottningen för sina välgörenhetsinsatser.

Efter hans död avslöjades Jimmy Saviles mörka hemligheter.

Här är berättelsen om en av Storbritanniens mest älskade tv-personligheter - som nu misstänks vara en av de värsta pedofilerna och våldtäktsmännen någonsin. 

Det blev i det närmaste landssorg i Storbritannien.

84-årige underhållaren Jimmy Savile hittades den 29 oktober förra året död i sitt luxuösa hem i Leeds och till begravningen i Leeds-katedralen kom runt 4 000 människor för att ta ett sista farväl av stadens mest berömde son.

Prästen höll ett högtidligt tal och beskrev Jimmy Savile som "en man som hade en egen plats, djupt i människors hjärta."

Sista vilan fick Sir Jimmy Savile (han adlades av drottningen 1996) på Scarborough-kyrkogården) i en guldfärgad kista under en gigantisk svart och guldfärgad gravsten med inskriptionen:

"Det var kul så länge det varade".

”Världens första dj”

Berättelsen om Jimmy Savile börjar på 1940-talet då han började spela skivor på olika klubbar i England. Han kom senare att kalla sig världens första diskjockey.

Det dröjde dock till mitten av 1960-talet innan han fick sitt stora genombrott, då som den förste programledaren för omåttligt populära musikprogrammet "Top of the pops" på BBC.

Vid sidan om programledarskapet var Jimmy Savile en aktiv idrottare. Han sprang enligt egen utsaga 212 maratonlopp och cyklade över 300 professionella lopp, ofta för att samla pengar till välgörenhet.

Karriären gick spikrakt uppåt. Populariteten likaså.

Han fortsatte att leda tv-program, tv-galor och var ofta gäst i andra tv-shower.

Så sent som 1994 ledde han programmet "Jim'll fix it" ett succéprogram där han förverkligade tittarnas, främst barns, högsta drömmar.

Två år senare adlades han och 2006 medverkade han in i brittiska kändisvarianten av "Big Brother" tillsammans med bland andra basketlegendaren Dennis Rodman.

Vän med Thatcher

Privat umgicks Jimmy Savile mycket med andra celebriteter. Han ska bland annat ha firat elva nyårsaftnar tillsammans med Margaret Thatcher, som han lärt känna genom sitt välgörenhetsarbete, och hennes familj.

Men i övrigt skrevs inte mycket om Jimmy Saviles privatliv. I en självbiografi skröt han dock om sina "erövringar" och berättade frikostigt om hur han legat med kvinnor på allehanda platser.

2007 hände något. Det hade visserligen förekommit rykten om Jimmys sexuella preferenser, men nu var det allvar.

Jimmy Savile kallades till förhör, misstänkt för sexuella övergrepp som skulle ha ägt rum på en flickskola på 1970-talet, men utredningen lades snart ner i brist på bevis.

Misstänkta övergrepp avslöjades i tv

Även om utredningen lades ner hade en dörr öppnats. Först nu, ett år efter hans död, har Scotland Yard inlett en formell polisutredning efter att en engelsk tv-kanal intervjuat flera kvinnor som säger sig ha blivit sexuellt utnyttjade av Savile när de var tonåringar.

En av kvinnorna berättade i tv-programmet att Savile hade en husvagn stående på skolgården, där han förgrep sig på henne.

Efter programmet, som sändes den 3 oktober i år, rasade anmälningarna in och Metropolitan Police berättade en vecka senare att de utredde "runt 120 anmälningar" om övergrepp.

De närmaste dagarna kom fler anmälningar från tidigare patienter på barnsjukhus, barnhemsbarn och ytterligare skolelever.

Flera personer har berättat hur Savile förgrep sig på dem på en barnavdelning på ett barnpsykiatrisktsjukhus, dit Savile fått egna förgyllda nycklar på grund av sitt välgörenhetsarbete för sjukhuset.

Och övergreppen var kända.

– Han hade ett eget sovrum på sjukhuset, och förgrep sig på ett av barnen som låg på barnavdelningen. Efter det fick han inte till barnen ensam, berättar en sköterska för Daily Mail.

Skälet till att man höll tyst, säger sköterskan, var att man inte vill gå miste om alla de pengar Savile drog in genom välgörenhet.

Den 12 oktober gick polisen ut och berättade att antalet anmälningar nu var uppe i 340.

200 potentiella offer

I fredags inledde polisen en formell utredning mot "Sir Jimmy Savile och andra".

I ett officiellt uttalande säger polisen: "Vi har följt upp över 400 spår och har identifierat över 200 potentiella offer."

Polisen säger att utredningen som går under namnet Operation Yewtree "saknar motstycke". Den sträcker sig över många årtionden och involverar poliser från 14 distrikt över hela landet.

Den första anmälda händelsen skedde 1959 och den sista 2006.

Enligt en polistalesman har Jimmy Savile haft en "förkärlek för tonårsflickor" även om det finns pojkar bland de potentiella offren.

När utredningen kommer att slutföras, eller vad den kan tänkas resultera i, är det ännu ingen som vet.

Men klart är att en av Storbritanniens mest älskade underhållare i dag är död, begraven och avskydd.

Gravstenen, med inskriptionen "Det var kul så länge det varade" har tagits bort från Scarborough-kyrkogården.

Källor: BBC, The Sun, The Telegraph, Daily Mail, Wikipedia.