Ship to Gaza-svensk avskild

NYHETER

En av de svenska aktivisterna från Ship to Gazas fartyg Estelle, Dror Feiler, har skilts från de övriga och tagits till domstolsförhandling.

UD har inte fått någon förklaring till varför Dror Feiler på söndagen skildes från de övriga svenska aktivisterna och togs till domstolsförhandling i sällskap av sin advokat. UD vet heller inte vad han anklagas för.

– Vi ser allvarligt på om han särbehandlas på något sätt, utan någon förklaring. Så vi håller på att undersöka varför det går till på det här sättet. Han är svensk medborgare precis som de andra och ska behandlas på ett korrekt sätt, säger Mats Samuelsson från UD:s pressjour till TT.

Enligt Ship to Gaza beror särbehandlingen på att de israeliska myndigheterna betraktar Feiler som israelisk medborgare.

De övriga svenska aktivisterna har flyttats från hamnstaden Ashdod, dit fartyget Estelle eskorterades av israeliska trupper efter att det bordades ute till havs i lördags, till ett typ av häkte i staden Ramla.

De har förelagts ett dokument, "sannolikt innehållande en formulering om att de erkänner att de illegalt har försökt ta sig in i Israel, vilket de alla vägrar att underteckna", enligt Ship to Gaza. På söndagen träffade de frihetsberövade sin advokat.

Ship to Gazas aktivister vill bryta Israels marinblockad och nå Gazaremsan med förnödenheter. Israel hävdar att blockaden är nödvändig för att förhindra att vapen når Gazaremsan.

TT