Julia Gillards brandtal vänder opinionen

NYHETER

Julia Gillards glödande attack på oppositionsledaren gör ont att titta på.

I femton minuter monterar hon ner Tony Abbotts leende – och ger en lektion mot kvinnohat.

Nu vänder opinionen till hennes fördel.

Australiens premiärminister Julia Gillards femton minuter långa brandtal mot oppositionen sprids som en löpeld över världen.

Gillards tal har i skrivande stund klickats två miljoner gånger på Youtube – och var slutklämmen på en debatt med talmannen Peter Slipper i huvudrollen.

Kritiserade premiärministern

Oppositionsledaren Tony Abbott anklagade den sittande regeringen för att stå bakom och stötta den kritiserade talmannen, som tidigare hamnat i blåsväder efter att ha skickat ett antal sexistiska sms.

– Varje dag som premiärministern står här i parlamentet och försvarar sin talman är ännu en dag av skam för parlamentet och en dag då hela regeringen borde skämmas, menade Abbott.

Avslöjandet hade potential att slå hårt mot premiärministern som tidigare hjälpt Slipper att nå posten, men så blev det inte.

Feministiskt brandtal

Abbotts missriktade uttalande fick i stället Gillard att se rött – och ta till orda.

Premiärministern reste sig upp och levererade en osande uppläxning om oppositionens kvinnohat och dubbelmoral, framför ett gäng oroliga politiker.

– Om han vill veta hur kvinnoförakt ser ut i det moderna Australien behöver han inte en motion i parlamentet, han behöver en spegel, sa hon bland annat.

Tony Abbott tog emot det hela med ett leende – som snabbt bleknade.

Premiärministern ångade nämligen på i femton eldiga minuter, utan att tappa energi eller relevans.

Opinionen vänder

Nu verkar talet även ha gjort skillnad i den politiska opinionen.

50 procent av de australiensiska väljarna uppger i en aktuell undersökning att de föredrar Gillard som premiärminister, vilket är en ökning med tre procentenheter.

Samtidigt backar den utskällda oppositionsledaren med fyra procent, rapporterar TT.