Fostermamman: ”Jag tycker att hon är min”

1 av 4 | Foto: KRISTER HANSSON
NYHETER

BROBY/STOCKHOLM. Haddile får stanna i Sverige – åtminstone tills nästa utredning blir klar.

I går firade fosterföräldrarna Malén och Miklos Liewehr med pizza.

– Det känns som en delseger, säger Malén.

Tvååriga Haddiles utvisning till Frankrike upphävs av migrationsdomstolen i Malmö.

Skälet är att en man och en kvinna i Algeriet säger att de vill ha tillbaka henne.

”En kvinna och en man som uppger sig vara Haddiles biologiska föräldrar har kontaktat Sveriges ambassad i Algeriet och uppgett att de vill återförenas med Haddile”, skriver migrationsdomstolen i sitt beslut.

– Nu kommer vi att avvakta socialförvaltningens föräldrautredning och lämplighetsbedömning. De kommer att göra bedömningen om det är lämpligt att Haddile ska återknyta till de biologiska föräldrarna, säger Michael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Fick svåra skador

För fostermamman Malén Liewehr i Broby är migrationsdomstolens beslut ett steg i rätt riktning för att få behålla Haddile.

– Beslutet känns som en delseger. Nu ligger bollen hos socialförvaltningen, det är bra, säger hon.

Haddiles biologiska mamma övergav sin dotter som nyfödd, lämnade landet och överlät vårdnaden till en man som påstods vara pappan.

– Det var han inte. Och han har medgett att Haddile fick sina svåra skador när han hade hand om henne, säger Malén.

Haddile var bara två månader när hon kom till fosterföräldrarna Malén och Miklos Liewehr i Broby med svåra blödningar i hjärnan.

Väntar på dna-svar

– Jag är egoistisk, jag tycker att Haddile är mitt barn. Hon kom som pytteliten och är trygg, anpassad och rotad här. Hon är ett mirakelbarn, hon utvecklas fantastiskt och kommer inte att få några men av skadorna, säger Malén.

Tidigare har det bara varit känt att Haddiles biologiska mamma vill ha tillbaka vårdnaden. Nu visar det sig att Haddiles biologiska pappa har samma önskan. Det uppger både migrationsdomstolen och föräldrarnas algeriska advokat Fatima bin Baraham:

– Båda föräldrarna har varit på svenska ambassaden i Alger och lämnat dna-prover. Så fort resultaten kommer åker föräldrarna och jag till Sverige, säger bin Baraham till Aftonbladet.

Enligt advokaten var mamman och pappan gifta redan när Haddile föddes i Sverige.

– Ja, det stämmer.

Varför var han inte med i Sverige när hon föddes?

– Han fanns i Algeriet, han har varit med i bilden hela tiden. När Haddiles mamma kom tillbaka till Algeriet tappade föräldrarna kontakten med mannen hon lämnat Haddile hos i Sverige. Anledningen var att han häktades, därför visste de inte var flickan fanns.

”Vi kommer att strida”

Advokat bin Baraham är övertygad om att hennes klienter kommer att anses lämpliga som föräldrar åt Haddile:

– Mamman jobbar som lärare i franska och pappan är affärsman. Han importerar tv-apparater och andra elektroniska saker. De bor tillsammans i en villa med tre våningar.

Beslutet kan ändå bli att ”det inte är förenligt med Haddiles bästa att återförenas” med föräldarna. Hur ser du på det?

– Det skulle vara olyckligt. Det strider mot internationella lagar att de biologiska föräldrarna inte får sitt barn tillbaka. Vi kommer att strida tills de får tillbaka sin dotter.

Intervjun med Fatima bin Baraham tolkades av Ismail Adra.