Gav sin rapport  till kungens vän

1 av 7 | Foto: Johan Lindvall
Desirée Ahokas Schein.
NYHETER

Desirée Ahokas Schein har kritiserats för sin koppling till kungens vänner och att hon springer deras ärenden med nya boken ”Från en säker källa.”

Aftonbladet har tagit del av den rapport om Mille Markovic hon skickade till Anders Lettström 2010.

– Han beställde den inte, men han var en av flera som fick den, säger för­fattaren själv.

På torsdag ger Ica förlag ut boken ”Från en säker ­källa.” Författare är historie­professorn Dick Harrison och frilansjournalisten ­Desirée Ahokas Schein.

Duon tar avstamp i skandalboken ”Den motvillige monarken” och säger sig kunna bevisa att många ­graverande uppgifter om kungen är direkt felaktiga.

Mejlade Lettström

2010 inledde Desirée Ahokas Schein ett researcharbete för att slå hål på uppgifterna i ”Den motvillige monarken”. Materialet skickades i flera rapporter till en av kungens äldsta vänner, Anders Lettström.

Den 30 december 2010 fick han ett mejl av Ahokas Schein. På en dryg A4-sida redogjorde hon för vad hon kommit fram till om gangsterbossen Mille Markovics svartklubb Club Power, där kungen och hans vänner enligt kungaboken ska ha festat.

Anders Lettström blev lättad av rapporten, uppger en källa för Aftonbladet.

Ahokas Schein kunde konstatera att ingenting tydde på att lokalen skulle ha varit utrustad med några dolda kameror och av det drog Lettström slut­satsen att kungaboken och Mille Markovics berättelse var ”någon typ av setup”.

Ahokas Schein förnekar att hon jobbade på uppdrag av Lettström.

”Han var en av flera”

– Jag har ingen koppling till honom eller någon ­annan av kungens vänner, säger hon.

– Det är skitsnack. Det kommer en lång svavelsyra av påståenden som jag inte är intresserad av att svara på. 

Så du fick inte betalt av Anders Lettström för att göra efterforskningar?

– Nej, absolut inte.

Men varför skickade du då dina rapporter till ­honom?

– Det är inga rapporter, han var en av flera personer som fick se vad jag kommit fram till.

Även Dick Harrison har fått kritik för att han inte är en opartisk granskare av kungaskandalen. Professorn har tidigare varit prins Daniels mentor.

Aftonbladet har förgäves sökt Harrison för en ­kommentar.

FAKTA

De har också försvarat hovet

Anne Ramberg, Advokatsamfundets generaldirektör, har vid flera tillfällen kritiserat uppgifterna i ”Den motvillige monarken”. Hon fick hård kritik från flera kollegor efter att hon i en Rapportsändning uttalade sig om bokens huvudkälla Mille Markovic.

Madeleine Leijonhufvud, ­professor emeritus i straffrätt och väninna till Silvia, har kallat attackerna mot kungafamiljen för vuxenmobbning. Hovet har ingen chans att försvara sig, ­anser Leijonhufvud.

Svante Lindqvist, riksmarskalk, skrev på hovets hemsida om Elisabeth Ohlson Wahlins kontroversiella bildmontage: ­Ingen skall behöva tåla vad som helst. Detta gäller även kungen och drottningen. Bilden är ­kränkande, sårande och illvillig.

ARTIKELN HANDLAR OM