Friad från Quick-mord kan höras igen

Foto: Polisen
Israeliske turisten Yenon Levi hittades död i Dalarna 1988.
NYHETER

Glasögonmannen, som tidigare misstänktes för mordet på Yenon Levi, kan höras igen av polisen.

Men inte som misstänkt, utan för att han säger sig veta vem mördaren är.

– Finns det en person som säger att han vet att någon mördat en annan människa är det intressant för polisen, säger Stig-Erik Jakobsson vid Dalapolisen.

Den man som tidigare varit misstänkt för mordet på Yenon Levi i Dalarna 1988, kallad Glasögonmannen, kan komma att höras på nytt av Dalapolisen.

Den 70-årige mannen har pekat ut åtminstone två andra män som misstänkta för mordet.

– Jag berättade inte för polisen att det var två män som jobbade för mig som umgicks och jobbade med Levi. De hade bil, kanske en blå Ford eller Volvo. De lämnade Sverige strax efter mordet. Polisen känner inte till den information, sa 70-åringen nyligen till Expressen.

Har lämnat Sverige

Polisen i Dalarnas län utreder återigen mordet på den 24-årige israeliske turisten Yenon Levi sedan Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, friats för mordet efter att ha tagit tillbaka sitt erkännande.

Glasögonmannen friades från misstanke 1993 och har lämnat Sverige sedan dess. Men nu funderar alltså polisen på att höra honom igen, för de uppgifter han kan ha om en misstänkt mördare.

– Förundersökningen har återupptagits i ärendet sedan Bergwall frikändes. Huvudspåret som vi jobbar vidare på är de glasögonen som hittades vid mordplatsen. Vi har hört om ett stort antal personer, och tagit oss an den tekniska sidan av utredningen. En av de sakerna som jag överväger är om det finns skäl att höra den här personen igen, som förekom som skälig misstänkt, och som sagt i intervju att han vet vem det är som gjort det här, säger åklagaren Kristofer Magnusson.

Han har däremot inte framställt någon begäran om internationell rättshjälp för att genomföra något förhör med Glasögonmannen ännu, säger han.

Ingen misstänkt

Tidigare har bland annat trippelmördaren Juha Valjakkala hörts om Levimordet, men han är inte misstänkt.

– Han hördes för sina förehavanden i Sverige, vart han var vid tidpunkten för mordet på Yenon Levi. Men vi jobbar inte med honom längre, säger Stig-Erik Jakobsson, kriminalinspektör vid våldsroteln i Dalarna som leder utredningen.

I dagsläget finns ingen misstänkt för mordet på Yenon Levi i nuläget.

– Nej, vi har ingen som vi behandlar som skäligen misstänkt, säger Magnusson.