Pussy Riot flyttas till en straffkoloni

1 av 2
Tolokonnikova och Aljochina.
NYHETER

Världskändisar som Madonna, Yoko Ono och demokratikämpen Aung San Suu Kyi har krävt att de dömda ryska punkarna släpps omedelbart.

Det hjälpte inte.

Nu uppges Maria Aljochina, 24 och Nadjezjda Tolokonnikova, 22, ha flyttats till straffkolonier.

De två dömda medlemmarna i punkbandet Pussy Riot har förts från häktet i Moskva till platserna där de ska  avtjäna sina straff, uppger deras advokat enligt AP.

Maria Aljochina sägs ha flyttats till staden Perm där hon kommer att få avtjäna sitt tvååriga straff i en fängelsekoloni, medan ­Nadjezjda Tolokonnikova flyttats till Mordvinien.

Anmält till Europadomstolen

Aljochina och Tolokonnikova dömdes för huliganism efter att ha genomfört ett ­regimkritiskt performance i en katedral i Moskva. Den tredje medlemmen i gruppen Pussy Riot, Jekaterina Samutsevitj, som fått villkorligt dom, har anmält fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, meddelade hennes advokat förra veckan. Anmälan gäller övergrepp mot yttrandefrihet och förhållandena under vilka Pussy Riot-medlemmarna hållits.

Sedan i mars har Pussy Riots-medlemmarna suttit i kvinnofängelset Cizo-6 i Moskva.

Framförde Putinkritisk låt i kyrkan

Nadezjda Tolokonnikova, ­Maria Alechina och Jekaterina Samutsevitj dömdes i augusti till fängelsestraff av en domstol för att ”ha inspirerat religiöst hat”, när de framförde en protestsång i Frälsarkatedralen i Moskva. De stormade kyrkan och framförde en Putinkritisk låt.

De åtalade hävdar att aktionen var politiskt motiverad.

Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet och flera världskändisar har krävt att gruppen släpps omedelbart.

ARTIKELN HANDLAR OM