Polisen granskar sexövergrepp på Lundsberg

Skandalomsusade internatskolan Lundsberg.
NYHETER

Polisen granskar nu de ett år gamla anonyma tipsen om sexuella övergrepp på riksinternatskolan Lundsberg. Ännu har ingen myndighet kontaktat rektorn på skolan om anklagelserna.

Skolinspektionen fick uppgifterna om grova sexuella övergrepp i anonyma telefonsamtal förra hösten. Men först när medier skrev i helgen och en privatperson skrivit en anmälan blev uppgifterna polissak. Värmlandspolisen granskar nu uppgifterna för att se om en förundersökning kan inledas.

Saken försvåras av att de påstådda övergreppen ska ha skett för två år sedan, att uppgiftslämnarna är okända och att namn på eventuella förövare och offer saknas.

Inget hände

Skolinspektionen hade i fjol redan polisanmält våld vid Lundsberg, men gjorde aldrig klart för polisen att den även fått uppgifter om sexövergrepp. Uppgifterna lämnades till diskrimineringsombudsmannen, där de blev liggande.

Skolinspektionen har denna vecka åter varit i kontakt med polis, kommun och DO, men har inte någon gång under det senaste året ställt frågor till Lundsberg om de påstådda sexövergreppen.

– Lagstiftningen är sådan att den typen av övergrepp hanterar DO. Däremot skulle vi ha varit tydligare och sett om något blev gjort, säger handläggaren Egon Andersson vid Skolinspektionen.

Får effekt

Samtidigt förlorar nu Lundsberg sponsorer. Enligt Svenska Dagbladet har både Concordia Maritime och Götaverken Cityvarvet dragit in sina bidrag. Rektor Staffan Hörnberg ser dock summorna som "försumbara".

– Vi har inte märkt att skolans varumärke tagit skada. Men förr eller senare kommer en sådan här massiv kampanj att ge effekter, säger han och syftar på den uppmärksamhet uppgifterna fått.

Han konstaterar att ingen av de inblandade myndigheterna kontaktat honom om anklagelserna.

– Det är beklagligt. De har ju anmälningsplikt precis som jag, så hade vi haft en dialog hade vi kunnat reda ut det här.

TT