Kvinna fick semestern förstörd av radioaktivitet

NYHETER

En 72-årig kvinna från Ronneby anmäler till Socialstyrelsen att hon fick sin semester till Ryssland förstörd.

Kvinnan hade blivit behandlad med radioaktivt jod mot en sköldkörtelsjukdom.

– Den där radioaktiviteten gav utslag precis överallt - vid gränsen, i museer och i affärer, säger kvinnans make till Aftonbladet.

Kvinnan behandlades vid Växjö lasarett i somras.

– Hon fick gå ner i källaren och ta den där medicinen. Sedan sa personalen till henne att hon skulle hålla sig i enskildhet ett par dagar och inte träffa barn på minst en vecka, berättar kvinnans make.

Blev lovad ett intyg

Kvinnan frågade om sjukvårdspersonalen trodde att hon och hennes man kunde genomföra sin planerade resa till Ryssland i slutet av september.

– De berättade för henne att det inte skulle vara några problem. Om det mot förmodan skulle behövas något slags intyg så skulle hon få det på posten, säger hennes make.

Det kom aldrig något intyg från lasarettet i Växjö och paret från Ronneby såg fram emot en trevlig höstsemester i öst.

”Väldigt olustigt”

Men bussresan till Ryssland blev allt annat än trevlig.

– När vi skulle ut ur Estland körde bussen igenom stora larmbågar som började tjuta. Jag fattar inte hur de kunde känna av det där med all plåt och glas men vi fick i alla fall till slut passera. En tant på bussen trodde att det var hennes hörapparat men det var det ju inte.

Vid infarten till Ryssland var kontrollen mer omfattande.

– Då fick vi gå fram en och en. Hon var först i kön. Det tjöt i alla apparater och de tog hennes pass. Det var väldigt olustigt, berättar maken.

”Tjöt överallt”

Efter några timmar och efter flera förklaringar lät till slut den ryska gränspolisen bussen passera, men problemen var inte slut där:

– Nej, det tjöt ju överallt. På museer, i affärer och på andra sevärdheter i S:t Petersburg, säger maken.

Kvinnan menar i sin skrivelse till Socialstyrelsen att hon och hennes make inte kunde göra eller se någonting av det de hade planerat. Hon vill nu få ersättning för den förstörda resan som kostade 10 800 kronor.

– Det är ju tur att det inte var för 20-30 år sedan när det var hårdare i Ryssland, säger maken.