Centerattack på Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt.
NYHETER

Här bråkar allianspartierna om hur de ska knäcka arbetslösheten.

Centerpartiet vill luckra upp lagen om anställningsskydd, men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger hårdnackat nej.

– Han drar helt fel slutsatser, säger Annika Qarlsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C).

Annika Qarlsson.

I morse medverkade Fredrik Reinfeldt i ett seminarium hos SNS som handlade  om de utmaningar Sverige står inför med en åldrande befolkning.

Reinfeldt fick där frågan om det inte var dags att förändra turordningsreglerna och luckra upp lagen om anställningsskydd, LAS, för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Men enligt statsministern var är det ingen bra idé

– Borttagna Las-regler skulle inte ha den önskade effekten utan snarare leda till att fler yngre kommer in på arbetsmarknaden vilket skulle leda till att fler som är över 50 kommer att åka ut ur arbetskraften, sa Reinfeldt enligt Riksdag och Departement.

Uttalandet har retat upp statsministerns allianskollegor i Centerpartiet. Enligt partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson så drar Reinfeldt helt fel slutsatser.

”Tänker fel”

– Om man tror att arbetsmarknaden är statisk där ett jobb ersätter ett annat utan att något annat påverkar, då tänker man fel. För så är det inte, arbetsmarknaden är oerhört dynamisk. När vi underlättar eller skapar incitament för anställningar så blir det fler jobb, som till exempel genom RUT-avdrag och sänkning av restaurangmomsen, säger hon.

Centerpartiet vill, till skillnad från Moderaterna, helt slopa turordningsreglerna i LAS.

– Med dagens regler är företag rädda för att anställda. De känner att de låser fast sig när de anställer och att de sen inte kan styra över hur bemanningen ska se ut, säger Annika Qarlsson.

C vill att det ska vara kompetensen, inte hur många år man arbetat, som ska spela roll.

– Då skapar man ytterligare dynamik som leder till rörlighet och tillväxt. Det är olyckligt att statsministern försöker spela ut grupper mot varandra, att de gamla skulle åka ut om unga kommer in. Det skulle leda till fler jobb, säger Qarlsson.

M säger nej

Hur kompetensen bland de anställa ska mätas är C inte på det klara med än, men det vill man att fack och arbetsgivare ska komma fram till i förhandlingar.

– Det är inte så att du ska kunna avskeda någon på studs. Det är ingen som önskar. Vi vill att det ska bygga på kompetens, där vill vi att man arbetar fram ett sådant regelverk där man kan definiera hur man ska hantera de här sakerna.

Enligt Qarlsson så är både Folkpartiet och Kristdemokraterna inne på samma spår som C. Men alliansjätten Moderaterna säger alltså blankt nej.

– Men det Reinfeldt säger är kanske ett steg framåt. Han erkänner ändå att yngre skulle komma in på arbetsmarknaden om LAS luckrades upp. Sedan tycker jag han drar fler slutats efter det.

ARTIKELN HANDLAR OM