Din mamma jobbar inte här ...

Här är skrivborden som är rena skräcken

1 av 5 | Foto: LONDON MEDIA
En hälsofara Städexpertens dom: ”Det måste ligga både det ena och det andra bland bråtet. Ligger det räkningar och kravbrev i högen får personen nog snart kronofogden på sig.”
NYHETER

Knappast arbetsmyror – men andra skadedjur trivs säkert jättebra vid de här skrivborden.

– Har man det så här måste man våga be om hjälp, säger Marie-Louise Danielsson-Tham från tv-programmet ”Rent hus”.

Har du ångest över ditt ostädade skrivbord? Då kan du trösta dig med att det – förhoppningsvis – inte ser ut som sopbergen på de här bilderna, som är uppladdade på delningssidan Imgur.

”Inget ovanligt”

Marie-Louise Danielsson-Tham är professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet och känd städexpert från TV4-programmet ”Rent hus”. Hon chockas över bilderna – men säger sig ha sett de som är värre.

– Vi stötte på sådant här flera gånger när vi spelade in programmet. Det är ­tyvärr inget ovanligt, säger hon.

När sopberget växer bortom all rimlig kontroll beror det ofta på att något tråkigt har inträffat i livet – man orkar helt enkelt inte röja upp utan skjuter på ­problemet, menar hon.

Farligt för luftrören

– Man blir hemmablind och det blir del av den ­normala vardagen.

Förutom att det måste ­vara i princip omöjligt att arbeta vid skrivborden kan det också vara förenat med stora hälsorisker, säger ­Marie-Louise Danielsson-Tham.

Möglig mat kan ge problem med luftrören, upphov till trötthet, huvudvärk och till och med lunginflammation.

– Har man det så här ­måste man våga be om hjälp. Det är omöjligt att ­reda ut allt själv. Vissa får även separationsångest från skräpet, även om det bara rör sig om burkar och fimpar, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM