Han skulle "kompenseras" för att ändra snuslagen

Nya avslöjanden om Dalli i snushärvan

Foto: PONTUS ORRE
Aftonbladets reporter Nivette Dawod träffade tidigare den kickade EU-kommissionären på ett hotell i huvudstaden Valetta.
NYHETER

Hälsokommissionären John Dalli hade ett möte med sin maltesiske kollega Silvio Zammit.

Precis efteråt gick Zammit till Swedish Match – med ett erbjudande om att "kompensera Dalli ekonomiskt".

Nu avslöjar Wall Street Journal nya detaljer i snushärvan.

John Dalli avgick som hälsokommissionär den 16 oktober, efter att EU:s antikorruptionsorgan Olaf i en rapport konstaterat att Swedish Match erbjudits att köpa ett mer snusvänligt tobaksdirektiv – där snus skulle tillåtas i hela EU.

Möttes innan muterbjudandet

Erbjudandet till Swedish Match kom från Silvio Zammit, en maltesisk affärsman, vice borgmästare och politisk kollega till

Aftonbladet avslöjade tidigare summan som Swedish Match erbjöds att köpa lagändringen för: 513 miljoner kronor.

Snushärvan har väckt stor uppmärksamhet i hela världen. Nu avslöjar amerikanska tidningen Wall Street Journal nya detaljer kring muterbjudandet.

John Dalli hade ett möte med Silvio Zammit alldeles innan Zammit träffade Swedish Match för att erbjuda dem att muta sig till ett fördelaktigt direktiv.

På Dallis kontor

Mötet skedde, enligt källor till tidningen, på Dallis privata kontor på Malta den 10 februari i år.

Till Swedish Match ska Zammit ha sagt att Dalli var för att ta bort förbudet mot snusexport, men att det skulle kunna kosta honom hans politiska karriär. Därför skulle han behöva kompenseras för detta.

Zammit ska ha haft ett möte i sin hemstad Sliema den 13 februari med Swedish Match, där han lade fram detaljer om summan: 10 miljoner euro på bordet och 50 miljoner euro när lagen var ändrad.

Meddelade regeringen

Den 21 februari meddelade snusbolaget Zammit att man avböjde erbjudandet, varefter man tre dagar senare informerade den svenska regeringen. I maj informerade man även EU-kommissionen.

Dalli uppger att han inte är skyldig till något felaktigt och att han inte känt till Zammits kontakt med den svenska snustillverkaren.

Olaf har tidigare vägrat att namnge Zammit, men Dalli har bekräftat att det är Zammit det handlar om.

Just nu överväger maltesiska myndigheter att inleda rättslig process mot de båda landsmännen.