Löfvens vinstbesked får tummen upp - av regeringen

NYHETER

S-ledaren Stefan Löfvens besked om välfärdsvinsterna imponerar inte på kompisarna i LO.

Men regeringen ger tummen upp.

– Jag hoppas sossarna nu växlar över till att diskutera kvalitet i stället för att ägna sig åt ägarfrågor och driftsformer, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Stefan Löfven (S).

Efter flera uppmärksammade skandaler på privata äldreboenden har frågan om vinst i välfärden blivit en rykande het potatis inom socialdemokratin. Frågan splittrar partiet och har blivit en av Stefan Löfvens tuffaste utmaningar.

På fredag ska S partistyrelse ta ställning till det förslag som en arbetsgrupp tagit fram, under ledning av partisekreteraren Carin Jämtin. Men frågan kommer inte att få sitt definitiva avgörande förrän på S-kongressen i april 2013.

Redan i dag gav dock Stefan Löfven ett delbesked i en intervju med Dagens Nyheter. Där sa han inte vill se något tak på de vinster som privata välfärdsföretag gör. I stället vill han öka öppenheten och insynen i bolagen. Enligt S-ledaren kommer vinsterna att pressas ned om allmänheten tydligt kan se vad skattepengarna används till. Han vill dessutom att företagen ska tvingas redovisa ekonomin för varje verksamhet enskilt.

”Har ingen betydelse”

Löfvens uttalande får både ris och ros. Vänsterpartiet, som vill se ett förbud mot vinstuttag, är inte imponerade.

– Att redovisa resultaten i mindre enheter, det tror jag inte har någon betydelse. Det gör inget åt vinstslöseriet. De här företagen är mästare på att trixa med bokföringen, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Och hos LO – arbetarrörelsens fackliga ben – tycker man inte heller att Löfvens besked räcker. Facket har varit tydligt med att man vill se kraftiga begränsningar av vinsterna enligt en "non-profit"-princip som man nu utvecklar.

– Vi vill till skillnad från Löfven ha ett vinsttak. Där skiljer vi oss åt. Vi tycker inte att man ska kunna ta ut hur mycket pengar som helst. Där hoppas vi så klart också att socialdemokratin hamnar. Men vi vill så klart se hela förslaget när det är klart, säger Tobias Baudin, LO:s vice ordförande.

MP välkomnar besked

Han tycker ändå att S har tagit ett litet steg i rätt riktning.

– Det är bra att man nu vill gå in och reglera hela välfärdssektorn striktare, säger han.

Miljöpartiet välkomnar dock Löfvens besked. Men S-ledaren får också tummen upp av sina motståndare i alliansregeringen. Från flera av regeringspartierna poängteras att Löfven tar ett avgörande steg i rätt riktning då han inte vill förbjuda vinstuttag för privata aktörer.

– Det går inte att misstolka signalen. Den nya S-ledningen vill inte låta vänsterflygeln låsa fast partiet i en helt omöjlig position. Man vet att det är ett par hundratusen som är sysselsatta i privata företag inom vård, skola och omsorg, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

I förra veckan bjöd Hägglund in aktörerna i välfärdsbranschen för att diskutera fram en etisk plattform inom välfärden.

Utesluter inte samtal

– Jag uppfattar Löfvens besked som ett stöd i det arbetet. Jag hoppas sossarna nu växlar över till att diskutera kvalitet i stället för att ägna sig åt ägarfrågor och driftsformer, säger han.

På sikt utesluter inte Hägglund att det kan bli tal om en blocköverskridande samtal när det gäller välfärdsvinsterna.

– Det är utmärkt om vi kan komma överens om lösningar som skapar trygghet i regelverket. Företagen behöver långsiktiga spelregler.

Redan nu ser alla riksdagspartierna tillsammans över regelverket i friskolorna.