Här är kändisarnas (stökiga) skrivbord

Och så kan du tyda din egna röra

1 av 13 | Foto: Henric Lindsten
Leif GW Persson, polislegend och professor, sitter vid ett ganska stökigt skrivbord när han jobbar.
NYHETER

Mona Sahlins kontor är personligt inrett, Jan Guillous prydligt och Håkan Milds stökigt.

I Aftonbladets bildspel kan du se hur olika celebriteter inrett sina skrivbord och kontor.

Och i faktarutan kan du se vad ditt kontor säger om dig!

Ditt skrivbord och dess inredning kan säga mer om dig än du tror.

En välskött växt kan tyda på att du är omhändertagande, medan en klocka kanske betyder att du är noggrann.

Kvinnligt och manligt

– Det låter klichéartat, men ju mer jag forskar, desto mer har jag börjat tro att det man gör utanför sinnet reflekterar vad som pågår i sinnet, säger Sam Gosling, personlighetsforsare vid Texas universitet i Austin, till Forbes.

Som exempel kan ett kontor där inredningen visar tecken på personliga relationer, som foton på vänner, familj och husdjur högst sannolikt tillhöra en kvinna. Enligt Meredith Wells, forskare på Eastern Kentuckys universitet, har i stället mäns kontor inredning som avspeglar favoritsportlaget eller personliga framgångar.

Ett skrivbord som är överfyllt med personliga prylar och hemtama detaljer indikerar att man trivs väldigt bra på jobbet och vill göra sig bekväm där.

Sanningen kommer fram

Men att läsa listan och inreda skrivbordet utifrån den bild du önskar att andra har av dig är lönlöst, enligt experten.

– Varje gång vi hänger en affisch på väggen, slänger en kaffekopp i soporna eller laddar ner ett album från Itunes lämnar vi ledtrådar om vem vi är, säger Sam Gosling. Och även om vi försöker att arrangera vår saker för att överlista andra, kommer våra sanna personligheter oundvikligen att komma fram, säger Sam Gosling.

FAKTA

Det betyder skrivbordets inredning:

1. Växter

Blommor och växter som är väl omhändertagna indikerar att personen bryr sig om sitt arbete. ”Det tyder på att det finns en långsiktig avsikt att stanna”, säger Sam Gosling. Men han varnar samtidigt för att helt enkelt placera en blomma på skrivbordet, för att ge ett bra intryck krävs det att den tas väl om hand.

2. Post it-lappar

En övertro på post it-lappar kan vara ett tecken på att man kan känna sig överväldigad. Lapparna indikerar att en person har mycket på gång och att man arbetar på ett kaotiskt sätt. Men det behöver inte betyda att man är oorganiserad. ”Om de var oorganiserade, skulle de inte haft några post it-lappar alls”, säger Gosling.

3. Klocka

Tidsmedvetna personer har ofta en klocka eller kalender på skrivbordet för att hjälpa dem hålla reda på möten. Klockälskare arbetar ofta noggrant och hårt, men kalendrar kan vara vilseledande. ”Ta en närmare titt, ofta skaffar folk almanackor i syfte att bli mer organiserade, men de kanske inte vänt blad på tre månader”, säger Sam Gosling.

4. Fotografier

Foton på arbetsplatser kan ha dubbla betydelser. Familjefotografiet som riktar sig mot besökare snarare än personen i kontoret kan uppfattas som en statussymbol, medan foton som är vända mot skrivbordsägaren är en genuin påminnelse om de personen bryr sig om (och kan tyda på att personen känner skuld över att vara borta från dem). Bilder med skrivbordsägaren inkluderade kan ge tecken till kollegor som: ”Jag gillar att resa”, ”Jag är en lyckad student” eller ”Jag är en omtänksam mor”.

5. Sötsaker

Att placera en skål med godis på ditt skrivbord är som att sätta ut en välkomstmatta. Det är en tydlig indikation på en extrovert person. Sköna, inbjudande stolar kan ha samma effekt. ”Extroverta har inbjudande arbetsplatser. De gillar när folk hälsar på och sätter upp ”fällor” för att lura in dem, säger Gosling.

6. Personlig inredning

Hur mycket man arbetar med personlig inredning på arbetsplatsen speglar hur säker man känner sig i miljön. Om någon inrett med mycket egna grejer antyder att man känner sig bekväm nog att göra arbetsplatsen till sin egen. Kvinnor har ofta mer en mer personlig känsla än män, enligt Meredith Wells, forskare på Eastern Kentuckys universitet. Män inreder oftare med sportprylar och tecken på personlig framgång.

7. Välstädat

Trots att vi kanske helst skulle vilja ändra oss så kan ordningssamhet vara ett karaktärsdrag som är svårt att ta till sig. Ett välstädat och organiserat skrivbord indikerar generellt på en noggrann och organiserad person. Men innan du ger personen en komplimang kan det vara läge att se efter mer noggrant. ”Om de hävt ner allt från skrivbordet i en skrivbordslåda helt utan ordning, så försöker de uppvisa ordningssamhet för andra”, säger Sam Gosling.

8. Ett tomt skrivbord

Ett helt tomt skrivbord kan tyda på att personen har låg status i företaget eller inte är helt hängiven i arbetet. ”Det kan också betyda att de är lite tråkiga eller överorganiserade”, säger Gosling.

Källa: Forbes.com