Drogfest på behandlingshem

Flera hämtade av polis

Foto: KRISTER HANSSON
Korsaröds behandlingshem.
NYHETER

Kommuner betalar 2 495 kronor per dygn för att missbrukare ska få hjälp på Korsaröds behandlingshem.

Men drogerna har enligt intagna flödat fritt.

I lördags festade flera och två blev senare hämtade av polis.

– Folk var höga som hus och låg och grovhånglade i soffan, säger en intagen.

Korsaröds behandlingshem i Skåne tar emot personer med dubbeldiagnos. Det finns vårdplatser för 25 personer med psykiska problem i kombination med missbruk.

En plats kostar 2 495 kronor per dygn, ibland mer. Det är socialtjänsten som betalar.

En av de intagna berättar för Aftonbladet att det under den senaste månaden har funnits narkotiska preparat till försäljning på behandlingshemmet. Andra intagna har bland annat sålt subutex, tramadol, lyrica och bensodiazepiner. Flera av läkemedlen är narkotikaklassade och starkt beroendeframkallande. Förödande för dem som försöker skapa sig ett liv utan droger.

- Folk har haft sprutor på rummet. Jag har blivit erbjuden att köpa subutex som är ett substitut för heroin två tre gånger, säger en uppgiftslämnare.

”Har inte kompetens”

I lördags kväll tog enligt uppgift till Aftonbladet flera intagna subetex. Det beskrivs av intagna som en drogfest där de psykiskt sjuka missbrukarna var påtända och flera ska ha haft sex med varandra. Trots att det är förbjudet enligt reglerna.

- Det låg folk i sofforna i tv-rummet. Det var en riktig drogfest.

Men det dementeras bestämt av personalen och ledningen.

- Vid våra kontroller har vi upptäckt att fyra personer har varit påverkade och avslutat behandlingen för dem. Men det har inte varit något drogparty eller något sexparty. Det faller på sin egen orimlighet. Vi har medarbetare som jobbar dygnet runt, säger Jörgen Forsblom som är vd för vårdkoncernen Akida Omsorg som äger behandlingshemmet.

- Vi agerade kraftfullt och professionellt så fort det här kom till vår kännedom, säger Jörgen Forsblom.

Intagna som Aftonbladet talat med ger en annan bild.

- Det är en brist att personalen inte sett att klienterna varit påverkade. De tar in för tunga missbrukare som de inte har kompetens att ta hand om. Det handlar bara om att tjäna pengar och det är skattebetalarna som får stå för notan.

Men det stämmer inte alls, påpekar Jörgen Forsblom.

- Skulle vi bara tänka på pengar så skulle vi sopa det här under mattan och inte ta tag i problemet. Vår personal har väldigt hög kompetens.

ARTIKELN HANDLAR OM