Sudan hotar Israel med hämnd efter explosion

Explosionen i ammunitionsfabrik dödade två

Foto: REUTERS
Branden som följde på explosionen i vapenfabriken lyste upp himlen över Khartoum.
NYHETER

Explosionen vid ammunitionsfabriken i Sudan kostade två människor livet.

Nu anklagar landets regering Israel för missilattacken – och hotar med vedergällning.

– Vi reserverar oss rätten att reagerar på den plats och vid den tid som vi väljer, säger informationsminister Ahmed Belal Osman.

Den kraftiga explosionen inträffade under natten till onsdagen i den militära anläggningen Yarmuk i södra delarna av Sudans huvudstad Khartum.

En häftig eldsvåda bröt ut och lågorna lyste upp natthimlen. De sudanesiska myndigheterna hävdar att man hittat bevis som pekar mot Israel bland de förkolnade resterna, bland annat delar av det som uppges vara missiler.

– Vi tror att Israel utförde bombningen, säger kultur- och informationsminister Ahmed Bilal Osman och berättar att regeringen sammankallat ett möte för att planera nästa steg, skriver BBC.

– Vi reserverar oss rätten att reagerar på den plats och vid den tid som vi väljer, säger Ahmed Bilal Osman.

Vittnen såg föremål

Enligt informationsministern ska fyra luftburna farkoster designade för att inte upptäckas av radarsystem kommit ”öster ifrån”, skriver BBC.

Invånare i området berättade tidigare för nyhetsbyrån AFP att ett flygplan eller en missil passerat över anläggningen strax före explosionen.

– Jag såg ett plan passera från öst till väst och hörde explosioner. Sedan såg jag eld och min grannes hus skadades av splitter, sa kvinna som vill vara anonym.

AFP:s reporter bekräftar att flera hus i närheten fått splitterskador.

Den israeliska militären och utrikesministeriet avböjde att kommentera händelsen.

Anklagas för fler attacker

Israel har länge anklagat Sudan för att tjäna som bas för militanta palestinier. Enligt läckta handlingar från amerikanska utrikesdepartementet ska Sudan i hemlighet ha försett Hamas med vapen som förts till Gazaremsan, skriver BBC.

Sudan har tidigare anklagat Israel för attacker utförda i landet, bland annat i april 2011 då två människor dog när en bil sprängdes i staden Port Sudan, skriver BBC.

Även i det och andra fall har Israel valt att inte kommentera anklagelserna.