”Han hade inte en chans”

Den 38-årige surfaren dödades av en vithaj

Foto: AP
Vid denna strand vid flygbasen i Vandenberg skedde hajattacken som kostade en man livet.
NYHETER

Den haj som dödade en surfare vid Vandenbergs flygbas utanför Kalifornien i tisdags var en drygt fem meter lång vithaj.

Det slår en hajexpert fast i dag.

– Varken du eller jag har en chans mot en fem meter lång vithaj som väger 1800 kilo, säger Ralph Collier på hajforskningskommittén i Kalifornien.

I förrgår berättade Aftonbladet att en 38-årig surfare dödats av en haj utanför Kaliforniens kust.

Nu har en hajexpert undersökt surfarens kropp – och kommit fram till att hajen bakom dådet var en drygt fem meter lång vithaj.

– Om en vithaj ser människor som byten och attackerar, kommer jag aldrig att prata med några överlevare. Varken du eller jag har en chans mot en fem meter lång vithaj som väger 1800 kilo, säger Ralph Collier på hajforskningskommittén i Kalifornien till AP.

Blev biten i magen

38-åringen blev biten i magens övre delar och avled på platsen. Trots att hans vänner lyckades dra upp honom på land.

– Hans vänner simmade bort, drog in honom till land och gav honom första hjälpen, säger polisen Mark A Williams, till AP.

Tisdagens attack var den andra på två år på stranden, som ligger intill Vandenbergs flygbas, dryg 25 mil nordväst om Los Angeles.

I oktober 2010 avled en 19-årig student sedan även han blivit attackerad av en vithaj.

Ovanligt att människor attackeras

Vithajar rör sig över stora områden och kan ses både vid polarområdena och mer tropiska vatten. Men även om kan se vithajar i närheten av Kalifornien ganska ofta – så är attackerna desto ovanligare.

– De attackerar i regel inte människor. Troligtvis har mannen haft otur och tagits för ett naturligt byte. Saken är den att ett väldigt lätt bett från en vithaj kan ge förödande skador på en människokropp, säger Ralph Collier.