”Det finns inte bara ett skäl till att män dödar sin fru”

Hela chatten med Kerstin Weigl

NYHETER

Jan Guillou:

Tack alla ni som chattade.

Här kommer min fråga till Kerstin Weigl: Kan man reducera problemet kvinnomisshandel med hjälp av journalistik?

Kerstin Weigl: 

Bra fråga. Jag har inga belägg för att min journalistik reducerar kvinnomisshandel. Men jag vet att jag påverkar. Jag och Kristina Edblom noterar att makthavare använder vår undersökning och till och med våra ordval och formuleringar. Så, kanske. I någon mån.

Kommentar från Guest123

Vad är ditt drömjobb?

Kerstin Weigl: 

Tänkte först att du menade drömyrke. Det har jag. Möjliogen hade jag annars blivit åklagare. Om drömuppdrag - det har jag inte föär ögonen. Jag kan bli intresserad av nästan vad som helst. Det är nog därför jag är nyhetsjournalist på dagstidning.

Kommentar från David

Hej Kerstin! Tror du på utomjordisk liv? Intelligent det vill säga.

Kerstin Weigl: 

Nej. Jag tänker aldrig på sådant. Finns nog att intressera sig för i detta jordeliv runt mig.

Kommentar från Freddie

Hej Kerstin! Vem är din favoritförfattare och varför?

Kerstin Weigl: 

Om jag får välja en måste det bli Joyce Carrol Oates. För att hon kan få mig att fullständigt förlora mig i en berättelse.

Kommentar från Jarmo

Jag gillar Aftonbladets GILLA OLIKA Kampanj men av Aftonbladets 40 starka profiler så finns väldigt få med invandrar bakgrund tycker du att det är lite Rasistiskt av Aftonbladet?

Kerstin Weigl: 

Är vi så få egentligen? Jan Guillous pappa är invandrare. Min morfar är invandrare. Alltfler av våra såkallade profiler är inte födda i Sverige, så det kommer att märkas allt mer för varje år som går att Sverige har förändrats.

Kommentar från Rugardi

Blir det fortsättning på er granskning av de dödade kvinnorna? När i så fall?

Kerstin Weigl: 

Vår granskning pågår hela tiden. Senast igår kommenterade vi ett radioprogram där en dömd mördare får terapi, direktsänd i radio. Samt skrev vi in ytterligare ett fall av misstänkt mord på kvinna. Vi förbeder ytterligare en djupdykning i ämnet, kommer förhoppningsvis vara därdig om några månader.

Kommentar från Carina

De flesta terapeuter vet att den man som misshandlar sin kvinna egentligen tar ut det lilla barnets frustration över sin mor på henne. Varför har ni journalister inte förstått det? Det hjälper inte stort med jämställdhetsprojekt eller liknande för att få bukt med kvinnomisshandel. Det krävs att mödrar slutar svika sina söner! Det krävs att det viktiga moderskapet får en statushöjning! Att mammor förstår hur ytterligt viktiga de är för sina små barn och att ingen pedagog i världen kan ersätta dem under de första viktiga åren.

Kerstin Weigl: 

Du har helt rätt i att det är viktigt att sätta fokus på gärningsmännen. Vilka är de, vad driver dem, vad behöver de? Men det finns inte bara ett skäl till att män dödar sin fru, flickvän, sambo. Det finns fler förklaringar än de som går att söka i barndomen. Droger, till exempel. Psykisk sjukdom.

Kommentar från terry

Hej Kerstin ! Tror du på ett liv på andra sidan ?

Kerstin Weigl: 

Ja, faktiskt. Jag föreställer mig en fortsättning. Av någon anledning känns det självklart. Men det är ingenting jag funderar över i vardagen precis.

Kommentar från Carl Johan

Visst har vi förändrats Kerstin. Etta i Europa på våldtäkter tex.....

Kerstin Weigl: 

Är det så? Jag köänner inte till uppgiften och är mycket mycket skeptisk till sådan statistik. Ofta har det med anmälningsbenägenhet att göra, när det blir skillnad mellan Sverige, Grekland och Polen.

Kommentar från Jonas Bohlin

Kan en misshandlande man i något läge också vara ett offer?

Kerstin Weigl: 

Jag tycker nog att han i någon mening kan vara ett offer. Särskilt om han sökt hjälp för problem för missbruksproblem eller psykiska problem och inte fått den.

Kommentar från Hjelm

Hur mycket skulle, tror du i %, våld mot kvinnor minska om man förbjöd alkohol.

Kerstin Weigl: 

Det kan jag inte ens gissa. Men i någon grad. När Systembolaget var lördagsstängt märktes det på statistiken för våld i hemmen.

Kommentar från Klaus

Jag ställde en fråga tidigare varför man så sällan belyser att män också blir misshandlade av kvinnor. Oftast kanske psykiskt men även fysiskt

Kerstin Weigl: 

Det stämmer att även män blir misshandlade. Ja, varför ser vi inte mer om det? Jag inbillar mig att färre män skulle vara beredda att berätta offentligt att utsatts för våld. Det kan ha betydelse. Själv skriver jag mest om dödligt våld, och det förekommer att kivnnor dödar sin man eller pojkvän. Mne det är betydligt mer ovanligt, kanske tre om året jämfört med 17 män som dödar sin kvinna. Bakgrunden är också annorlunda, kvinnorna som dödar är för det mesta själva våldsutsatta.

Kommentar från Goikinho

Det begås ca. 30.000 fall av misshandel mot kvinnor varje år i Sverige. I stort sett samtliga förövare är en man som kvinnan har en relation till. Tror du att varje enskilt fall har en individuell förklaring, d.v.s det som en tidigare frågeställare säger, att det har med förövarens mamma att göra eller tror du att det har att göra med samällets normer och värderingar avseende kvinnor och män. Mannen är ju normen i samhället och kvinnlig jämliket, för alltför många, är att försöka bli så lika männen. Borde vi inte jobba med värderingen och normsättningen i samhället?

Kerstin Weigl: 

Jag väljer att svara kort: våld i nära relation är ett samhällsproblem. Det är til och med ett globalt hälsoproblem i storleksordningen att det räknas som "epidemi".

Kommentar från Ruben

Vad är mest problematiskt - mäns våld eller mäns våld mot kvinnor?

Kerstin Weigl: 

Någon sådan jämförelse vägrar jag göra.