”Centern saknar profil”

Hela chatten med Lena Mellin

NYHETER

Oisin Cantwell: 

Lena! Vad vill du att det ska stå på din gravsten?

Lena Mellin: 

Det har varit en lång dags färd mot natt.

Kommentar från Stoya

Hej Lena! Tjänar du också 46 000 kr i månaden? Själv tjänar jag 11 000 efter skatt.

Lena Mellin: 

Nej, jag tjänar ännu mer, 92 000 kronor i månaden. Det beror på att jag förutom att vara kolumnist också är chef för samhällsredaktionen med personal- och planeringsansvar samt ställföreträdande ansvarig utgivare. Varannan vecka går etiska spörsmål till mig alla tider på dygnet och dessutom sköter jag våra mellanhavanden med Allmänhetens pressombudsman, PO.

Kommentar från Harald Persson

Varför tror du att Sverigedemokraterna vid varje mätning får fler och fler röster, nu senast Sentio 10,1 %?

Lena Mellin: 

De har inte fått fler och fler röster i varje mätning. Dr

Kommentar från Anna

Vad gjorde du innan du blev reporter på Aftonbladet?

Lena Mellin: 

Däremot har de ökat i höst, och det tror jag beror på fokuseringen på alliansen och Socialdemokraterna. De som inte gillar något av alternativen tar SD. Det är här var fortsättning på svaret till Harald Persson.

Lena Mellin: 

Nu kommer svaret till Anna: Som journalist jobbade jag på Östersundsposten, Dagens Nyheter och Svenska dagbladet innan jag kom till Aftonbladet där jag jobbat i över 30 år. Innan jag utbildade mig till journalist jobbade jag bland annat som vårdbiträde (utan mer än en veckolång utbildning) och vaktmästare.

Kommentar från Mike

Hej jag har en fråga. Varför andvänder AB alltid ordet "rasar" så fort någon anser att något är fel? Tycker den rubriken används allt för ofta i AB. Skribenterna borde väl ha ett lite större ordföråd kan man tycka.

Lena Mellin: 

Rasar förekommer nog sällan i artiklarna, däremot i rubrikerna. Det beror på att det är kortare än kritiserar, kritiska mot, etc. Men jag kan hålla med dig om att uppfinningsrikedomen angående ordvalet inte är så stor.

Kommentar från Ojsan!

Hej Lena! Hur kommer det sig att vi i landet Lagom fått en så extermt polariserad politisk debatt? Speciellt på nätet finns det sällan några gråzoner eller relativistiska analyser utan antingen är man en marxist eller så är man en rasist. När jag läst amerikanska kommentarsforum ang presidentvalet slås jag över hur de verkar så mycket mer resonerande trots starka känslor.

Lena Mellin: 

Den officiella politiska debatten i Sverige är ganska polerad, inte särskilt poraliserad utom i undantagsfall. Men på nätet härskar ett annat klimat och det är bland annat därför vi har ersatt vår tidigare kommentarfunktion med Facebookkommentarer som i de flesta fall är en autentisk person. Men i anonyma fora får man ibland en känsla av att en stor del av svenska folket inte mår så bra.

Kommentar från Fredrik

Hej Lena! Tycker du att det finns något positivt i SD:s politik rent generellt, eller tycker du att det är skräp rätt igenom?

Lena Mellin: 

Det finns alltid något bra hos alla partier, även starkt konservativa och främlingsfientliga som Sverigedemokraterna. Deras värnande om äldre, exempelvis.

Kommentar från Peter

Varför har har muslimer så svårt att integreras jämfört med andra, exempelvis sydamerikaner?

Lena Mellin: 

Jämförelsen haltar. I ena fallet skriver du om personer som tillhör en viss religion. I andra fallet om människor som kommer från en viss del av världen. Det är som att jämföra äpplen med jordgubbar och det finns inga studier gjorda på det.

Kommentar från urban

Vad har du Lena Mellin emot Socialdemokraterna egentligen? Inför valet hyllade du moderaterna. I valrörelsen sågade du Sahlin flera gånger. Efter valet sågade du socialdemokraternas politik. Sedan hyllade du på nytt alliansens skattepolitik

Lena Mellin: 

Du måste läsa med väldigt speciella glasögon. Jag har inte röstat sedan 1982 och har aldrig varit med i ett parti och har aldrig hyllat något partis skattepolitik vad jag vet.

Kommentar från Amanda

En stor del av svenska folket mår väl inte så bra? Många arbetslösa och många som arbetar har knappt så de klarar sig de heller?

Lena Mellin: 

Arbetslöshet eller knappa resurser leder inte automatiskt till psykiska besvär. Som tur är.

Kommentar från Mr X

Vem hoppas du vinner valet i USA?

Lena Mellin: 

Jag hoppas ingenting, det är inte mitt jobb. Min bedömning är att Barack Obama vinner.

Kommentar från Patrick

Tycker du inte att det är ens skyldighet att rösta? Om man så bara ska rösta blankt?

Lena Mellin: 

Nej, det tycker jag inte. Blankröstning uppfattar jag också som en protest. Jag protesterar inte, jag bara avstår. Men när jag slutar med mitt nuvarande jobb så kommer jag att rösta.

Kommentar från Henke

Tjena Lena! Vilken krönikör läser du själv helst? Behöver inte vara just Aftonbladets...

Lena Mellin: 

Jag läser gärna Ola Wong i Svenska dagbladet som jag tycker skriver intressant om Kina, ett land jag är mycket intresserad av. Jag tycker också om att läsa Peter Wolodarski och Hanne Köller på Dagens Nyheters ledarsida eftersom de skriver med undertryckt raseri, det gillar jag. Det var ett litet urval av dem jag läser med nöje.

Kommentar från MartinJ1

Hur ser du på Centerpartiets kräftgång? Vad beror den på? På landet vet jag bland bekanta att de anser att Centern blivit för Stureplanscenter och tappar rötterna på landsbygden. Håller du med om att Centern blivit för urbaniserat?

Lena Mellin: 

Jag anser att Centerns stora problem är att partiet saknar profil. Bland annat har de tappat landsbygdskopplingen vilket ju varit deras traditionella mark och där det dessutom bor en massa människor. Men de har också tappat terräng till andra partier när det gäller miljö- och klimat. Jag tror att Centern har potential att ta sig tillbaka på banan men då måste de på ett bättre sätt än i dag infoga småföretagandet, matlandet Sverige och andra frågor de driver i landsbygdsramen.