”Dagis kan vara hur bra som helst”

Hela chatten med Kristina Edblom

NYHETER

Anders Westgårdh: 

Hej Kristina, tror du att situationen för tjejer som mår dåligt är annorlunda i Sverige än i andra jämförbara länder - och i så fall hur?

Kristina Edblom: 

Hej Anders! Spännande att följa din chatt. Det är en bra och svår fråga, jag tror nog att det finns många problem som är desamma, men jag tror också att det påverkar hur den svenska vården och skolan fungerar. Till exempel är det ett allmänt problem för barn och unga att de lätt trillar mellan stolarna: BUP eller skolkuratorn, barn- och ungdomspsyk eller vuxenpsyk osv. I Sverige har det skurits ner mycket inom psykiatrin.

Kommentar från Guest

Hej Kristina, vad är din roll på Aftonbladet?

Kristina Edblom: 

Jag är nyhetsreporter, ofta får jag förmånen att jobba med längre projekt och granskningar. Sedan snart fyra år bevakar jag kvinnomorden i Sverige tillsammans med Kerstin Weigl.

Kommentar från ADNON 33

Hej Kristina, Tack för alla artiklar om kvinnorna. Hur kom ni på att ta upp detta?

Kristina Edblom: 

Tack själv! Det är ett arbete som ständigt pågår och som vi återkommer till med jämna mellanrum. Just nu jobbar Kerstin och jag med att ta reda på hur barnen till de här kvinnorna drabbas.

Kommentar från Carina

Varför vill ingen tidning taq upp sambandet mellan psykisk ohälsa bland våra barn och unga och feminismens framfart, som gjort att nästan samtliga våra barn idag lämnas bort till gruppvård alldeles för tidigt? Jag har föreslagit att man undersöker detta samband otaliga gånger men det verkar vara helt tabu att ens diskutera något sådant.

Kristina Edblom: 

Hmm, knepig frågeställning. Jag antar att du menar att feminismens framfart, som du säger, har gjort att barn går på förskolan. Jag tror att det är en utgångspunkt som man kan ha olika synpunkter kring, för mig låter det mer intressant att granska kvaliteten i förskolan, hur stora barngrupperna är osv.

Kommentar från Påriktigt

Vad är dina journalistiska förebilder?

Kristina Edblom: 

Oj, jag har många förebilder. Men du kanske inte i första hand vill ha namn. Jag beundrar journalister som får folk att prata och öppna sig, som lyssnar på människor och inte styrs av fördomar, som har förmågan att ge människor en röst. Och så beundrar jag så klart dem som har tålamodet och kunskapen att göra gedigna granskningar och som kan skriva på ett fängslande sätt.

Kommentar från Niclas

Vilken funktion och vilket ansvar har journalistiken i en demokrati? Och hur tycker du att det fungerar idag (både på riks- och lokalnivå)? Hur tror du framtiden ser ut?

Kristina Edblom: 

Jag tror att journalistiken är jätteviktig, dels för att människor ska få kunskap och inblick och dels som granskare och den som ställer kritiska frågor. Självklart kan det finnas risker med att det går allt snabbare i dag, men jag tror starkt på de möjligheter som ges nu med läsarmedverkan, tusentals läsare kan delta och komma med synpunkter. Det ger ett engagemang som är nyttigt och vi journalister blir mer ifrågasatta, vilket är bra. Jag är hoppfull!

Kommentar från SueEllen

Du hade enväldigt bra blogg om unga tjejer - finns den kvar? Min dotter läste och berättade om den men jag hittade den aldrig.

Kristina Edblom: 

Tack, ja den finns kvar men uppdateras inte längre. Alla artiklar och inlägg ligger kvar. Jag hoppas att den kan få liv igen http://bloggar.aftonbladet.se/sjuktjobbigt/

Kommentar från AleWi

Jag säger absolut inte att det är fel att ta upp frågan om kvinnomord. Men, är det värre när en kvinna blir mördad av en man än när en man blir mördad av en annan man?

Kristina Edblom: 

Nej, allt våld är lika fruktansvärt. Särskilt dödande.

Kommentar från Guest

Tycker du att politikerna gör vad som krävs för att stoppa dödandet av kvinnor?

Kristina Edblom: 

Det finns en politisk ambition som jag uppfattar som stark och uppriktigt. Men, självklart tycker jag att det borde göras mer. Vi ser ju att det fortfarande görs många fel som leder till att kvinnor dödas, det är oacceptabelt. Så länge det är så går det inte att vara nöjd.

Kommentar från Maggan

Självklart finns bakom varje misshandlande man en liten sårad pojke. Vi måste väl förebygga att små pojkar mår så dåligt att de växer upp till män som slår? Är det inte naivt att tro att mer jämställdhet skulle vara något slags quick fix för att få män att bli mindre våldsamma?

Kristina Edblom: 

Jag tycker att det är jätteviktgt att se på orsakerna till varför män slår eller varför 17 kvinnor varje år dödas av en man. Hur lär vi oss känna igen varningssignalerna? Hur fångar vi upp männen som ber om hjälp? För det gör de. Jämställdhet är en bidragande orsak, men inte den enda. Vi ser framför allt att de flesta männen som dödar mår psykiskt dåligt. Många har bett om hjälp.

Kommentar från Guest

Vad gör du när du inte jobbar?

Kristina Edblom: 

Just nu när det är höst och kallt ute blir det en hel del dvd-boxar med sambon i soffan. Allra helst träffar jag så klart familj och vänner.

Kommentar från Niclas

Aftonbladet håller väldigt hög klass när det gäller undersökande och grävande journalistik - inom dagstidning - och kvällspress finns det ingen som är bättre. Men trovärdigheten undermineras ständigt av en ibland usel "nöjes"- och sensationsjournalistik. T ex förra veckans artikel där en blivande mamma i Brasilien hade sett sin döda svärmor på ultraljudsbilden. Det kändes väldigt mycket "En ding ding värld" över det och tyvärr verkar dylika artiklar dyka upp allt oftare. Kan du se problematiken? Och hur känns det att försöka jobba seriöst på en tidning som understundom är väldigt fördummande?

Kristina Edblom: 

Tack för de fina orden! Jag förstår vad du menar, men i stort är jag stolt över att jobba på en tidning/sajt som har en så stor bredd och som kan skriva om högt och lågt. Titta bara på det här chattracet, det är ju väldigt skilda ämnen och fantastiska "profiler" som är med. Men det betyder inte att jag alltid gillar nyhetsvärderingen eller vilket utrymme som olika nyheter får.

Kommentar från David

Varför gör vi fortfarande skillnad på "kvinnomord" och "mord". På samma sätt som att det fortfarande anses vara otroligt fegare att ge sig på en kvinna än en annan man som är väldigt mycket mindre.

Kristina Edblom: 

Jag tycker att det är viktigt att granska de mord/dråp då en kvinna dödas av en man eller exman eftersom det är ett samhällsproblem som vi måste få bättre kunskap om och motarbeta. Då är det viktigt att titta på just den kategorin. Det betyder inte att det ena är värre än det andra.

Kommentar från Jonny

Jag tror att om de små barnen fick vara hemma på heltid med sin mamma eller pappa tills skolålder och inte berövas tryggheten som sker när dom börjar på dagis så skulle männen reagera moget i relation med kvinnor. Forskning talar sitt tydliga språk.

Kristina Edblom: 

Jag känner inte till den forskningen. Visst önskar vi alla barn en trygg uppväxt, men jag tror att dagis kan vara hur bra som helst. Det går nog inte att dra så enkla slutsatser.