Jättestöld av danska nazistdokument

Kan ha stulit material från danska Riksarkivet under tio år

NYHETER

En massiv stöld av historiska dokument, främst rörande nazister under andra världskriget, har avslöjats i Danmark. Två män sitter häktade, en av dem med kända kopplingar till nynazister.

Två män i Köpenhamn, en 53-åring och en 46-åring, har häktats misstänkta för att under lång tid ha stulit omfattande material från danska Riksarkivet. Framför allt rör det sig om dokument rörande danska nazister som stod på Tysklands sida under andra världskriget, skriver tidningen Berlingske Tidende.

Av mängden material att döma kan stölderna ha pågått i upp till tio år.

Flera av de stulna föremålen från Riksarkivet har enligt polisen troligtvis sålts vidare, även om motivet främst tros ha varit personligt intresse.

En av de två anklagade är sedan flera år tillbaka känd av polisen och har kopplingar både till främlingsfientliga miljöer och knarkbrottslingar. Han ska under 80-talet ha tillhört "grönjackorna", en främlingsfientlig grupp främst i Köpenhamn.

Domaren Lone Bach Nielsen anser att männen kan försöka förstöra polisens utredning om de försätts på fri fot och beslut om 13 dagars frihetsberövande har därför fattats.

TT-Ritzau