Osäker vapenvila utlyst i Syrien

Ska gälla i fyra dagar

NYHETER

Vapenvila har utlysts i Syrien under helgen, i samband med firandet av den muslimska högtiden id al-adha.

Få tror dock att initiativet har stor chans att lyckas.

Det syriska militärhögkvarteret meddelade på torsdagskvällen att vapenvila ska iakttas från fredag morgon till måndag. Beslutet kungjordes via statlig tv. Armén sade dock samtidigt att den förbehåller sig rätten att svara på rebellattacker.

Beskedet var väntat och kom efter påstötningar från FN-sändebudet Lakhdar Brahimi.

En av höjdpunkterna

Id al-adha, stora offerfesten, är en av höjdpunkterna under året. FN:s flyktingorgan UNHCR uppger att omkring 550 ton förnödenheter finns klara att köras ut till syriska familjer i avskurna områden om vapenvilan håller. Omkring 65 000 personer skulle kunna nås av hjälpen, beräknar FN.

Men det är svårt att se vem inom den splittrade oppositionen som kan ge order till alla de olika styrkor som strider mot al-Assad-regimen.

Kravet: Släpp fångar

Fria syriska armén – en av de fraktioner som gjort väpnat uppror – sade sig vara redo att ansluta sig till vapenvilan. Men rebellarmén kräver enligt Reuters att regimen ska släppa fångar och det redan på fredagen.

Islamistiska Ansar al-Islam anser sig inte bundna av vapenvilan – och betvivlar att regeringsstyrkorna kommer att respektera den, uppgav en talesman.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM