”Mitt drömjobb är att bli amerikansk president”

Hela chatten med Staffan Heimerson

Foto: Felipe Morales
Staffan Heimerson.
NYHETER

Natalia Kazmierska: 

Jag undrar om Staffan har någon drömintervju kvar som han vill göra, och i så fall med vem?

staffan heimerson: 

min drömintervju när när jag är on-the-road i America är att sitta ner med Willy Nelson och prata om vad det är som gör Amerika så amerikanskt.

Kommentar från Johan

Hej Staffan, kan du berätta mer om dig och din roll på Aftonbladet?

staffan heimerson: 

Jag har varit reporter i 62 år och kolumnist i 43 och på olika sätt knuten till Bladet sedan 1963, mest som ugtrikeskorrespondent. Nu är jag friland, fortsätter att skriva min kolumn men jobbar mycket för Fokus, Mat_magasinet, Neo, FriVärld, tempus, magasinet Skåne och en binge till.

Kommentar från Daniel

Hur kommer det sig att du är kusligt lik Bert karlsson?

staffan heimerson: 

Det är inget kusligt i det. Det var värre när jag såg ut som Jimmy Carter och var reporter under gisslandramat i Teheran.

Kommentar från Master

Vem är den intressantaste person du intervjuat/träffat?

staffan heimerson: 

Marianne Pihl. Vi möttes i Paris 1960 - och vi gifte oss för två år sen. Mitt motto: Sakta i backarna.

Kommentar från Master

Några nya böcker på gång?

staffan heimerson: 

Min bok nr 35 "Idel öra" just utkommen, du köper den på nätet. Jag har påbörjat "Höga berg och djupa dalar" om resor i det fascinerande Kaukasus.

Kommentar från Peter Kristensson

Hej Staffan, Anser du att en totalglobal världsordning är den enda vägen till världsfred? Du har ju farit runt en del menar jag.

staffan heimerson: 

En global värld är per definition en säkrare värld. Därför är det djupt oroande att vi bevittnat hur vårt EU spricker i sömmarna.

Kommentar från Uffe H

Hej Staffan! Nu när Madeleine ska gå o gifta sig och "flyr fältet" till USA...Hur ställer du dig till hur svenska skattepengar ska användas...apanaget....rätt att som privatperson välja bort den del av skatten precis som kyrkoskatten???

staffan heimerson: 

jag är republikan men tycker monarkifrågan är ett litet problem. Men klart att Madeleine ska stå på egna ben och inte försörjas med skattepengar. Kungajournalistiken är fgtäslig.

Kommentar från Kentagent

Enligt mig tog du vid efter Ehrenmark som den mest intressanta och begåvade avseende resekåserier. Har ni några efterföljare som du särskilt vill omnämna och rekommendera?

staffan heimerson: 

Ehrenmark var rolig som kårsör - men inte speciellt på resor. Den tidens bäste var Olle Strandberg. I dag läser jag William Dalrymple, Ryzyard Kapucinski, Colin Thubron, Pico Ayer, Gavin Young - men jag kan inte med bästa vilja i vrlden finna någon svensk.

Kommentar från Kronblom

Är det sant att redaktör Sober är ditt journalistiska ideal?

staffan heimerson: 

Reaktör Sober är en bejublad femtiotalsföreteelse. Jag har honom sin ideal och det smärtar att jag inte som klarar av att skjuta pistol och hantera telefonväxeln. samtidigt

Kommentar från Johan

Vad har du för drömjobb?

staffan heimerson: 

att bli amerikansk preside t

Kommentar från Tomas

Vad tycker du om sanktionerna mot Iran? Miljontals familjer som sparat till sina barns framtid får se värdet på sina pengar försvinna. Är det rätt att straffa 70 miljoner hårt arbetande medborgare för några hundra regeringsmäns och prästers dumheter? (som för övrigt redan gömt sina oljemiljarder på utländska banker och därmed inte alls berörs).

staffan heimerson: 

Det är bra att sanktionerna biter. sanktioner hjälpte Zimbabwe till självständighet och fick i Sydafrika slut på apartheid. I Iran får de resultatet att den teokatiska regimen störtas.

Kommentar från nils-åke

Börjar fundera. Du som säger dig sitta inne med alla sanningar säger "det Amerikanska" presidentvalet. I min naivitet trodde jag att valet endast gällde USA. Men skribenten tycks drabbad av nationens, understundom, återkommande storvulenhet?

staffan heimerson: 

Amerikas formellan namn är Amerikas förenta stater. Alla hemisfärens andra länder har egna namn: Kanada, Argentina, Jamaica, etc. Bara ett piskat land håller på med idiotiska förkortningar som USSR, DDR och USA. Hur hur taskigt det klingar. Amerikdrömmen klingar väl, Prova med USA-drömmer. Vi talar om det amerikanska valet. och människorna här är amerikaner, inte USAare.

Kommentar från Håkan

Favoritresemål på semestern?

staffan heimerson: 

Jag avskyr semester. Jag arbetar alltid. Favoritmål? Jag har det i kikaraen och gör resan om några månader: norra Kaukasus med Tjetjenien. I egen bil.