”I min värld var det inget påhopp på Anja”

Hela chatten med Ronnie Sandahl

NYHETER
Ronnie Sandahl, 27, krönikör på Aftonbladet. Hans kolumner publiceras varje tisdag på Aftonbladet.

Aftonbladet:

Jag har Malins fråga här: Hej Ronnie, du ska väl snart gifta dig med Annika, hur ser ditt drömbröllop ut?

Ronnie Sandahl: 

Ja, vi ska gifta oss nästa sommar. Det blir ett drömbröllop med kyrka och tårta och hela konkarongen. I Stjärnhov i Sörmland.

Kommentar från Johan

Vad är din uppgift på Aftonbladet?

Ronnie Sandahl: 

Numera är jag bara kolumnist. Förr var jag reporter också. Men nu skriver jag mest litteratur och film, förutom mina kolumner här i Aftonbladet.

Kommentar från Jennie

Hej Ronnie! Din bok som gavs ut för några år sedan gav upphov till en massa debatt och diskussioner. Perspektivet var väldigt "ungt" på många sätt - Hur ser du på boken idag, när du ser tillbaka? Hade du skrivit den på samma sätt idag?

Ronnie Sandahl: 

Nej, jag hade absolut inte skrivit den så idag. Just därför är jag väldigt glad över att jag var 20 när jag skrev den. Varken tidigare eller senare hade jag kunnat skriva den boken. Tajmingen var perfekt. Och det var nog också en rätt stor anledning till att den blev så pass uppmärksammad.

Kommentar från Guest

Du skriver ofta om din flickvän och hennes cancer - hur mår hon nu?

Ronnie Sandahl: 

Jo, jag skrev om det några gånger där i vintras, när det upptog väldigt många procent av mina tankar. Hon mår bra, tack!

Kommentar från John

Vad får du betalt för en kolumn, på ett ungefär?

Ronnie Sandahl: 

Det får jag tyvärr inte avslöja, står det i kontraktet. Men ihop med allt det andra jag skriver räcker det till både hyra och en köttbit på fredagen.

Kommentar från Jonas

Hej Ronnie! Vilka är dina största "guilty pleasures" inom film och litteratur?

Ronnie Sandahl: 

Åh, herregud, det finns ett gäng. Vad gäller film är jag svag för tramsig amerikansk 80-tals-komedi. "Nakna pistolen" är en stor favorit. Vad gäller litteratur läser jag rätt mycket om nördiga töntintressen. Exempelvis Palmemordet och andra världskriget. vilket väl är lite skämmigt. lite privatspanare-vibbar så där...

Kommentar från Jennie

Tack för svar! Jag undrar också när din nästa bok kommer ut och vad den handlar om?

Ronnie Sandahl: 

Ja, den har jag skrivit på några år nu... Det kommer vara en berättelse om två barndomsvänner som blivit vuxna. Hoppas den blir klar under nästa år, men det är lite svårt att veta för jag jobbar rätt mycket med att skriva och regissera film, och det tar nästan all tid just nu.

Kommentar från Ollesson

Vad skriver du på för litteratur och film? Har du gett ut något annat än debutboken (som jag för övrigt tyckte var bra när det begav sig)? :)

Ronnie Sandahl: 

Tack, kul att du gillade den! Nej, har ännu inte publicerat roman nummer två. Den har fått dröja lite. Sedan romandebuten har jag mest försökt regissera och skriva. Det som syns utåt hittills på filmfronten är två kortfilmer, "Lyckliga jävel" och "Mirakel utmed riksväg 43", den senaste hade världspremiär i Schweiz i somras. och nästa vår ska jag äntligen regissera min första långfilm, efter eget manus.

Kommentar från Ulrika

Vad röstar du på? Alltid samma?

Ronnie Sandahl: 

Nej, har faktiskt slampat runt en hel del på vänsterkanten. Har röstat på FI, sossarna, vänstern och mp i olika val.

Kommentar från Johanna

Hej, jag älskar din bok men skulle inte den bli film?

Ronnie Sandahl: 

Jo, den skulle bli film. Sedan hände en massa strunt. Bolaget som skulle göra filmen gick i konkurs och jag fick problem med manusrättigheter osv. Och jag kände: äh, jag skriver en ny film istället.

Kommentar från Amanda

Hur ser en vanlig dag ut för dig? Skriv ner med klockslag osv så vi får se om du jobbar arslet av dig eller inte. :)

Ronnie Sandahl: 

Okej, idag då. Vaknar 08.30 av att katterna tjatar om mat. Går upp, äter frukost. Åker till kontoret. Jobbar med långfilmsmanuset. Äter lunch kl 13. Jobbar till 17. Åker hem. Spelar FIFA13 en timme. och sen chatt. och sen ska jag väl kolla på AIK-PSV ikväll

Kommentar från Ulrika

Vilket är världens farligaste land? Tror du det blir fler världskrig?

Ronnie Sandahl: 

Ja, du. Somliga städer i Mexiko skulle jag väl undvika. Ett tredje världskrig? Antagligen, någon gång.

Kommentar från Oskar

Ingen fråga, men rekommenderar alla att se Lyckliga jävel då den var riktigt bra. Blev överraskad. Hoppas du får mycket cash till att göra film och blommar ut till en ny Roy Andersson (ingen press ;)

Ronnie Sandahl: 

Det var gulligt av dig Oskar! Jag tycker väl själv att min senaste kortfilm är väldigt mycket bättre. Men det är väl som du skriver: utveckling. Om jag sedan blir Roy Andersson - gärna. Jag gör gärna en debutfilm i klass med hans debut "En kärlekshistoria".

Kommentar från Frågetecken

Varför är Dr Strangelove den bästa film som producerats?

Ronnie Sandahl: 

Det är den inte.

Kommentar från J

Hej Ronnie, du skrev en så fin och sorglig krönika om att va anhörig till någon med cancer, undrar om du har nått tips till mig och min man vars mamma drabbats av leukemi bara 58 år gammal :(

Ronnie Sandahl: 

Svår fråga. Men... jag antar att det enda man kan göra är att sätta sig själv i andra rummet och finnas där för den som är sjuk. Sina egna känslor får man ta itu med sen när det finns tid och kraft. Och kanske inte alltid vara så otroligt positiv, för det vet jag att många som har cancer kan tröttna på, att alla ska vara så jävla optimistiska hela tiden - att det kan bli nästan som ett mantra.

Kommentar från K.

Gillar du hockey också eller du är mest inne på fotboll? Några favoritlag inom sport förutom QPR?

Ronnie Sandahl: 

Nej, jag avskyr ishockey. För mig är det i stort sett klassat som innebandy på halt underlag. QPR är väl det enda lag jag håller på (underbart att du vet det), men jag sympatiserar med lite andra lag. Som Brescia och Shrewsbury.

Kommentar från Kenneth

Gillar du mat?

Ronnie Sandahl: 

Ja, dessvärre. Både att laga och äta. Vilket leder till konstant dåligt samvete.

Kommentar från Jorba

Vilken är den bästa film som gjorts?

Ronnie Sandahl: 

Jag tycker att den danska filmen "Älskar dig för evigt" är en perfekt balans mellan sanning och konstruktion, vilket jag anser vara det absolut svåraste med filmskapande.

Kommentar från Mimmi

Hej Ronnie! Min dröm är att skriva en bok och jag tyckte verkligen om din debutroman hemskt mycket. Min fråga lyder: hur lång tid tog det för dig att bli klar med manuset och hur kom du i kontakt med bokförlaget som publicerade dig! Hoppas du får en fin kväll!

Ronnie Sandahl: 

Jag började väl så smått på den när jag gick i gymnasiet. Skrev sedan i smyg under kvällar och helger i kanske två år. Sedan skrev jag väl om det rejält när jag var typ 20. Och då skickade jag in det till ett förlag. Chansade på ett och skickade. De tog den.

Kommentar från E

Varför påhoppet av Anja Pärson? I den där kolumnen för ett tag sen. Varför ska en person tvingas berätta om sin sexualitet bara för att hen inte är heterosexuell, och "stå upp för den""?

Ronnie Sandahl: 

I min värld var det inget påhopp, heller inte ett krav på att "stå upp" för sin sexualitet. Men jag tycker att det finns ett värde i att fråga sig vilka människor som har möjliggjort att man själv har det så bra. Inte minst Jonas Gardells teveserie "Torka aldrig tårar..." har väl visat att det var en rätt hård resa för de homosexuella som banat vägen för att Anja P kan komma ut så pass problemfritt.

Kommentar från Jag

Har du gått i terapi nån gång? I så fall, vad var det viktigaste du lärde dig?

Ronnie Sandahl: 

Gick ett kort tag i kristerapi när en närstående hastigt gick bort. Lärde mig att jag skulle överleva.