”Jag ville bli skådespelare som barn”

Hela chatten med Åsa Linderborg

NYHETER
Åsa Linderborg, 44, tidningens kulturchef. Hennes bok ”Mig äger ingen” nominerades till Augustpriset 2007. Har jobbat på redaktionen sedan 2007.

Åsa Linderborg:

Jag ville bli skådespelare som barn. Nu skulle jag hellre satsa på kock. Mat är det bästa jag vet.

Kommentar från Henrik

Vad skulle du göra om du inte var journalist? Drömyrke?

Åsa Linderborg:

Rätt människor betyder ALLA människor, dvs demokrati på riktigt. Jag tycker det verkar bättre än att 1% äger 99% och bestämmer 100% även om vi tror att det är röstsedeln som avgör vilken väg vi ska gå.

Kommentar från svensson

Är du en sån som tror att socialism/kommunism fungerar bara om rätt människor styr?

Åsa Linderborg:

Obama vinner, tror jag.

Kommentar från jonas

Vad vinner valet i usa 2012?

Åsa Linderborg:

Hej Olle!

Kommentar från Olle

Hej Åsa!

Åsa Linderborg:

Tack Björn!

Kommentar från Björn

Läser dig så ofta jag hinner. Ville bara säga tack!!!!, för att det finns sådana som dig som vågar stå upp och stå emot! Tack!

Åsa Linderborg:

Vänstern står för solidaritet, jämlikhet, humanism och alla människors lika värde. Högern står för motsatsen.

Kommentar från John

Varför är det värre att vara högerextremist än vänsterextremist? :)

Åsa Linderborg:

Privategendom är stöld. Allt vi äger har vi stulit av varandra.

Kommentar från Isak

Hur ser du på påståendet att skatt är stöld?

Åsa Linderborg:

Jag vet för lite om det, men jag tycket det låter bra.

Kommentar från Bikinipop

Nu när det pratas ekonomi. Vad är dina tankar om Parecon?

Åsa Linderborg:

Ingen aning utan spaning.

Kommentar från karl

Hej ! Vem tror ni mördade Olof Palme ?

Åsa Linderborg:

Ha ha ha!

Kommentar från C.P.

På Flashback omnämns du som Sveriges sexigaste kommunist :-) Vad sägs om den titeln?

Åsa Linderborg:

Kunskap och kärlek! Men kärlek inbegriper jag solidaritet. Ska man vara solidarisk måste man veta hur världen ser ut - kunskap.

Kommentar från Jack Penz

Vad är meningen med livet?

Åsa Linderborg:

Zizek är fantastisk, röd och rolig - det är inte många som är. Kina, jo, det händer en massa intressanta saker där. Hoppas det blir större intresse nu när Mo Yan fick Nobelpriset. Min dröm är att Kina blir socialistiskt på riktigt.

Kommentar från Rille

Tja Åsa! Jag tycker du skriver väldigt bra. Jag har två frågor gillar du Slavoj Zizek och kan ni på aftobladet försöka att skriva lite reportage om Kina? Det pågår ju massa intressant i det landet med en hel del arbetar-uppror just nu!

Åsa Linderborg:

Bra idé! Ekonomi är så jävla svårt, det behöver förklaras, bortom den borgerliga matrisen.

Kommentar från Daniel

Det jag menar e lite.. just att svenskar idag inte vet hur pengar blir till.. folk lever fortfarande i tron om att det är myntverket i samråd med riksbanken som styr valutamängden.. Detta är något Aftonbladet skulle granska, Läsa på om. och formulera ut på ett smidigt sätt så svenskar kunde förstå vilket korrupt och omoraliskt system vi glädjande och omedvetande finner oss i...

Åsa Linderborg:

Jag är för jämlikhet. Det tror jag, ärligt talat, inte du är. Ni som klagar över invandringen eller på islam, brukar vara de största antifeministerna.

Kommentar från C.P.

Du står upp kvinnor vilket är bra. Men du står också upp för massinvandring. Du står upp för muslimer. Står du då också upp för muslimernas värderingar, såsom att kvinnor ska veta sin plats?

Åsa Linderborg:

Tack! Nu blev jag glad!

Kommentar från Guest

Tja Åsa! Jag tycker du skriver väldigt bra.

Åsa Linderborg:

Nej, det gör jag inte, men jag uppvuxen i en mångkulturell släkt: ryssar, italienare, en serb, en palestinier, engelsmän ... Västerås, där jag bodde som barn, var rejält etniskt blandat och det är jag glad för.

Kommentar från C.P.

Du är ju en glad förespråkare av mer invandring till Sverige. Jag antar att du själv lever i ett mångetniskt bostadsområde?

Åsa Linderborg:

Det vore otroligt jobbigt om det fanns ett liv efter döden. Jag behöver vila.

Kommentar från Per

Hej Åsa ! Tror du på livet på andra sidan ?

Åsa Linderborg:

Vet inte vilka maktpositioner du menar. England under Thatcher blev ju ett sämre land. Sverige kommer inte att bli lyckligare när Victoria blir drottning. Men det är viktigt för alla arbetsplatser och alla beslutande organ att det finns en mix. Jag har haft både bra och dåliga kvinnliga och manliga chefer på mina olika arbeten.

Kommentar från Tomas

Hej, tycker du att Sverige har blivit ett bättre land att leva i i takt med att fler kvinnor innehar maktpositioner?

Åsa Linderborg:

Sport är sport och kultur är kultur, men det är helt okej för mig att de ligger under samma departement. Jag tycker alltid om att träffa Lena och debattera med henne, men som minister är hon väldigt svag. Hon får ju heller inte så mycket pengar från Borg, ska sägas.

Kommentar från Bikinipop

Tack för svar. Anser du att sport är kultur och tycker du att Adelsohn - Liljeroth gör ett bra jobb?

Åsa Linderborg:

Jag håller med om att vi kan granska bankerna - kapitalismen - mycket mer än vi gör, men vi gör faktiskt det en hel del. Det finns INGA som helst ägarkrav på vad vi ska publicera.

Kommentar från Daniel

Du som är politiskt inriktad.. och varit aktiv inom politik.. Jag undrar vad du tycker om Banksystemet "Fraction Reserve Banking" som sverige använder sig av.. och även övriga moderna "Bank diktaturer".. Dessutom undrar jag varför aldrig Tex Aftonbladet skriver om saker som dessa.. Då Mediernas Ansvar är att granska systemet och berätta på ett sätt att folket förstår innebörden av vårt sjuka system... Beror det på att tex Ägaren av aftonbladet koncernen tjännat sina pengar pågrund av hur tex banksystemet fungerar och att han dess utom beblandar sig med banksters och andra maktutövare?

Åsa Linderborg:

Istället för att prata om hur många invandrare Sverige klarar, tycker jag vi ska diskutera hur mycket vi kan montera ner välfärden. Arbetslösheten och bostadsbristen är politiska problem som går att lösa; fattigdom ska bemötas med ökad välfärd. Vad folk som bor här har för etnisk bakgrund är ointressant.

Kommentar från patrik

eftersom migratinspolitisk frågor nobbas så måste jag iaf försöka igen....hur mycket invandring klarar Sverige då låglönejobb flyttar till låglöneländer och bostäder inte finns och skall invandrare prioriteras framför infödda?

Åsa Linderborg:

I backspegeln saknar man ju alla politiker ... men han hade ju ett klassperspektiv på ett sätt som jag saknar hos dagens sossar. Han ökade ju visserligen klassklyftorna, men han trodde nog att han gjorde motsatsen.

Kommentar från Fredrik

Hej Åsa! Fanns det något med Göran Persson och/eller hans politik som du uppskattade?

Åsa Linderborg:

Sverige har en bra kulturjournalistik - en unik blandning av litteatur/teater/konstkritik och samhällsengagemang - men vi lider av minskade resurser. Det mesta håller på att förytligas och förtingligas.

Kommentar från Bikinipop

Hej Åsa. Vad är dina tankar om dagens kulturjournalistik? Behövs det inte tas in n

Åsa Linderborg:

När jag fick jobb på Aftonbladet. Jag är fortfarande stolt över det.

Kommentar från Lars

Hej Åsa, vad är det roligaste du har gjort under din karriär?

Åsa Linderborg:

De nobbade inte idén, men jag hade en annan som var bättre.

Ronnie Sandahl:

Åsa, jag har läst i tidningarna om hur Dramaten sägs ha nobbat din idé om att göra en pjäs med fokus på Carl Bildt. Jag föreställer mig att denna pjäs skulle ha blivit rätt bitsk eller kanske till och med en smula smädande. Nu undrar jag: vilka tre nu levande svenska personer (förutom Carl Bildt) tycker du förtjänar varsin riktigt smädande pjäs? Och varför just dessa tre? /Ha det gott, Ronnie