”Elitfotbollen riskerar att äta upp sig själv”

Hela chatten med Erik Niva

NYHETER

Erik Niva: 

0-0. Pelle Olsson går på vatten. Men stannar just innan havet delar sig. Det konkreta syftet med delningen framstår ju som oklart.

Kommentar från Janne

Vad skulle en match mellan Barcelona och Gefle sluta?

Erik Niva: 

Om begreppet "bra" syftar på "konkurrenskraftig" har jag ett enkelt svar: Pengar. Resultaten i dagens europeiska elitfotboll avgörs i grunden av ekonomi. Men med det sagt tycker jag ju att en ligas kvaliteter handlar om väldigt mycket mer än om vilka lag som går långt i olika europeiska cuper.

Kommentar från Gabriel

vad krävs enligt dig för att serie a ska bli lika bra som den en gång varit?

Erik Niva: 

Chelsea, tror jag, eftersom beslutshierarkin i den klubben är lika oklar som obegriplig.

Kommentar från Max

Vilket lag (förutom Spurs) skulle du vilja se en dokumentärserie likt "Being Liverpool" om och varför?

Erik Niva: 

"Brassed Off". No contest.

Kommentar från Patrick

Vilken är din absoluta favoritfilm?

Erik Niva: 

Det hoppas jag verkligen, i och med att jag uppskattar bokformatets alla förtjänster. Men jag har inga som helst konkreta planer i nuläget. För att producera en bok skulle jag behöva ta sisådär ett halvårs tjänstledigt från alla mina övriga förpliktelser, och det utrymmet känns avlägset just nu.

Kommentar från Gustaf

Kommer du skriva en ny bok snart? Vill gärna läsa mer av dina samhällsengagerade historier inom fotbollen.

Kommentar från Jesper

Erik, kommer du att slääpa någon mer bok i framtiden?

Erik Niva: 

Har vuxit upp med ishockeyn som andrasport, så jag antar att det är mitt svar. Men för att vara alldeles uppriktig – fotbollen gör så att min idrottskvot är överfull. Vill jag se på tv en vardagskväll är den där elitseriamatchen mellan Rögle och Modo mitt allra sista alternativ, långt efter den där daggmaskdokumentären på Kunskapskanalen.

Kommentar från Adam Bergman

Vilken sport intresserar dig mest förutom fotbollen?

Erik Niva: 

Jag trodde tidigare på Mourinho – trots allt – men nu sägs det ju att Ferguson och United-hierarkin haft "informella samtal" med Guardiola i New York. Well, jag vet inte om mycket – men jag vet i alla fall att det inte hålls den typen av "informella samtal" utan baktanke.

Kommentar från Håkan Sjöö

Vem tror du tar över efter Fergie, blir det typ Evertons manager eller ett stort tränar namn.

Erik Niva: 

Du får en strof istället: "At least I'm fucking trying – what the fuck have you done?". In My Eyes. Minor Threat.

Kommentar från Lucas

Om du fick definiera ditt liv med en låttitel, vilken skulle det vara?

Erik Niva: 

Jag identifierar mig i första hand som skrivande journalist. Enligt min egen självbild skriver jag främst långa, pretentiösa reportage om hur fotbollen hänger ihop med samhällsutvecklingen i någon medialt bortglömd del av världen – och det är definitivt det jag själv tycker att jag gör bäst. Tv-grejen fuskar jag mig mest fram igenom efter bästa förmåga. Den finns det väldigt många andra som är väldigt mycket bättre lämpade för.

Kommentar från Chris

En svår fråga kommer nu - vad är roligast - skriva en bra artikel eller sitta och kommentera på viasat sport?

Erik Niva: 

Laget med högst högstanivå är och förblir FC Barcelona.

Kommentar från Vilketlag

Vilket lag är världens bästa idag?

Erik Niva: 

Det är en ganska svepande frågeformulering, och jag tycker att man gör det enkelt för sig ifall man bara svarar det självklara om att "Ja, givetvis gör de ansvariga för lite". Okej, men vilka håller vi egentligen som ansvariga? För vad? Och vad borde de i så fall göra istället? Det jag kan känna är väl att både fotbollsförbunden och – framförallt – klubbarna är väldigt duktiga på att protestera kraftfullt när problemen uppstår någonannanstans, men väldigt undfallande när de hamnar på deras egen dörrmatta.

Kommentar från Apoe

Rasism och kampen mot rasism har varit ganska het den senaste tiden. Tycker du dem som protesterar mot kampanjen att få bort rasismen gör rätt, när dem anser att det görs för lite?

Erik Niva: 

Jag älskar honom mer än jag hatar honom. Men jag accepterar samtidigt att han är en motsägelsefull man som väcker motstridiga känslor bortom det svartvita.

Kommentar från Adam Bergman

Älskar eller hatar du Mourinho?

Erik Niva: 

Jo. Som jag skrev något tidigare så har jag svängt, och blivit en tydlig anhängare.

Kommentar från Pontus

Målkamera inom fotbollen!? känns ju som det inte blir mer rättvist än så. eller?

Erik Niva: 

Tja... Det är en rätt stor fråga. Ofrånkomligen är det bistra mediala tider, där ute i ekonomiseringens och effektiviseringens tidevarv, men även om nu SvD fått för sig motsatsen är min ärliga tro att sporten är ett av de fält där journalistiken har bäst möjligheter att förbli stark och relevant även framöver.

Kommentar från Måns

Hur ser d på sportjournalistikens framtid?

Erik Niva: 

Jag tippade Malmö FF inför seriestarten, så det får jag ju lov att hålla fast vid.

Kommentar från Jensa

Vilka vinner Allsvenskan i år?

Erik Niva: 

Jag vet att många som växte upp under 1990-talet inte håller med, men personligen skulle jag inte placera honom bland de allra största i världshistorien. Han hade kunnat nå dit, men stoppades av sin egen kropp.

Kommentar från Felix

Vad anser du om den ''gamle'' Ronaldo? Hur skulle du ranka han genom tiderna?

Erik Niva: 

Det är väl rätt svårt att undvika Neymar?!

Kommentar från Johan

Vilken spelare under 21 tycker du är mest spännande att följa?

Erik Niva: 

Riktigt högt. Utan att behöva ta till överord skulle jag säga att stämningen ger det en plats bland de 10-15 största matcherna i Europa.

Kommentar från Tobbe

Hur högt rankar du Sthlm-derbyt i ett internationellt perspektiv? Tänker framförallt på fansen då.

Erik Niva: 

Att det svenska landslaget hämtade upp ett fyramålsunderläge på en halvtimme mot Tyskland i Berlin.

Kommentar från dimman

vad är det MÄRKLIGASTE du upplevt på en fotbollsmatch?

Erik Niva: 

Well, njae. Konfronterad med övermäktig empiri har jag omvärderat min syn på teknologiska hjälpmedel inom fotbollen, men framme vid effektiv tid är jag inte ännu.

Kommentar från Linnea

Hej Erik! Borde man inte införa effektiv tid i fotboll? Då borde man väl få bort problemet med alla maskningar

Erik Niva: 

Det beror lite på hur man viktar de samhällspolitiska aspekterna, men... River Plate-Boca Juniors. Och nämen – den spelas visst på söndag. För första gången på nästan två år i tävlingssammanhang.

Kommentar från Eric

Vilket match ser du som den största i världen när det kommer till rivalitet?

Erik Niva: 

Haha, det är verkligen ingen rättvisande beskrivning. Till att börja med tycker jag att det är mycket viktigare att kunna sätta fotbollen i sammanhang än att kunna detaljerna runt den. Men den kunskap jag ändå har – oavsett karaktär – bottnar i att jag dels tycker att hela grejen är fruktansvärt rolig, dels att jag känner ett professionellt ansvar för att faktiskt hålla mig inläst och uppdaterad.

Kommentar från Sam

Hej Erik! Hur kommer det sig att du kan precis allt som har med fotboll att göra?

Erik Niva: 

Eftersom jag generellt sett skulle vilja se en mycket striktare och mer omfattande reglering av fotbollen ser jag FFP som ett steg i rätt riktning. Men dels befarar jag att regeln inte kommer att efterlevas fullt ut, dels inser jag att den skulle behöva kompletteras av en hel rad utjämningsmekanismer för att verkligen innebära en kännbar sanering av fotbollen.

Kommentar från Johan

Vad tycker du om financial fair play? Och när den bör införas

Erik Niva: 

Jag tillbringade gårdagskvällen i Dortmund, så därför kommer det svaret ganska självklart idag. Du schöner BVB.

Kommentar från Nicklas

Tjenare Erik! Vilket klubblag tycker du har bästa hemmapubliken och bästa stämningen på matcherna?

Erik Niva: 

Uj... Måste tänka efter. Xabi Alonso är förmodligen den trevligaste. Och tråkigt nog måste jag väl säga att kampen om titeln som otrevligast är betydligt hårdare, så hård att jag inte klarar av att avgöra den i en fem-i-halv-tolv-hast.

Kommentar från Malmberget

Vem är den trevligaste respiktive otrevligaste spelare du mött?

Erik Niva: 

Jag befarar att den yppersta elitfotbollen riskerar att äta upp sig själv, ja, mest på grund av att den antagit ett förhållningssätt där ekonomins logik är överordnad allt annat.

Kommentar från Gunnar

Niva: Tycker du att fotbollen håller på att bli/är för stor och för viktig för sitt eget bästa

Erik Niva: 

Manchester United.

Kommentar från Johan

Vilka tror du tar hem premier league den här säsongen?

Erik Niva: 

Gentemot mig själv försöker jag alltid att bibehålla min grundsyn på fotbollen som dels en fantastisk idrott, dels världens mest kraftfulla kulturella fenomen. Det är en helhetssyn som går igenom all journalistik jag gör – oavsett om det handlar om reportage, tweets eller tv-passager – och jag blir glad ifall läsarna uppskattar hållningen som går ut på att fotbollen inte slutar där sidlinjerna går.

Kommentar från Jiip

tjen Erik! Du är en av Sveriges mest uppskattade sportjournalister och får mycket beröm av läsarna, vad gör just dig så populär tror du?

Erik Niva: 

Jag håller nog fortfarande Pelé som världens bäste, mycket för att han har vunnit VM-titlar under tre olika årtionden. Däremot är det väl dags att acceptera att Zlatan förmodligen passerat Gunnar Nordahl i den svenska rankningen, om inte annat eftersom jag tycker att hans sociala signifikans ska vägas in i totalbedömningen.

Kommentar från Tompa

Vem tycker du är världens bästa fotbollsspelare genom tiderna? Sveriges bästa?

Erik Niva: 

Det sanna svaret är det irrationella svaret. Jag var sex år gammal, jag såg Tottenham vinna en match på Tipsextra och jag såg Nico Claesen göra ett snyggt chipmål. Vill jag intellektualisera det så kan jag försöka – och då kommer jag att prata om den vitklädda karisman som Spurs utsöndrade under ett grått 80-tal – men min ärliga uppfattning är att det kort och gott handlar om en ologisk känsla som fick oöverskådliga konsekvenser.

Kommentar från MangeT

Hej Erik! Varför ligger just Tottenham dig så varmt om hjärtat?

Erik Niva:

Alright, är jag inne nu? Vi provar. Varför jag ville bli journalist? Från allra första början - från barnatiden – för att jag gillade att skriva och berätta, och jag gillade tanken på någon form av upptäckaräventyr.

Jennifer Wegerup: 

Japp. Enkel men fundamental: Varför ville du bli journalist, Erik? Ciao, Jen.