”Det här är min drömfemma....”

Hela chatten med Tomas Ros

NYHETER

Tomas Ros: 

Om du syftar på lockouten så är frågan större än att Zetterberg ska minska lönen från 8 miljoner dollar till 7,9 miljoner dollar. Det handlar om tusen klausuler och det handlar om att dagens spelare vill att de kommande NHL-spelarna ska ha drägliga arbetsförhållanden.

Kommentar från Apoe

Tycker du att NHL-spelarna är för bortskämda som inte kan acceptera att sänka sina miljonlöner med några futtiga %. Inte svälter dem väll ihjäl för det...?

Tomas Ros: 

Måste vara Färjestad. 9 SM-guld på 36 år är ett sjukt bra facit.

Kommentar från Eric

Vilket rankar du som sveriges bästa klubb genom tiderna?

Tomas Ros: 

Ja du Peter. Förbundet gjorde det enkelt för sig. vete sjutton om Mårts har så stenkoll på NHL-spelarna och det är ju de som kommer leda Tre Kronor under ett OS. Men just nu finns det inget alternativ till Mårts.

Kommentar från Peter

Vad säger du om att Per Mårts fick förlängt kontrakt?

Tomas Ros: 

Kul fråga. Malin Fransson, DN, säger jag. Hon har grym koll på hockey.

Kommentar från Apoe

Vilken är den bästa kvinnliga hockeyexperten?

Tomas Ros: 

Chicago Stadium, där Blackhawks spelade fram till 94. Galet tryck och ståplatsen uppe vid taket gjorde att det eldade igång ordentligt. Jag var där i slutspelet 89 och fick nästan tinnitus av upplevelsen.

Kommentar från Charlie Gangnam

vilken är den mäktigaste arenan du nånsin varit på? (Hockey)

Tomas Ros: 

1) Fler händelser. 2) snabbare. 3) mer fysisk.

Kommentar från Vickan

Beskriv med tre ord varför hockey är bättre än fotboll?

Tomas Ros: 

Ja, det har ju inte spelats så många där de bästa fått vara med (läs NHL). Men jag har haft förmånen att bevittna båda 06 och 10 och där tycker jag att Vancouver-OS var ett snäpp bättre. Synd att Swe trasslade till det mot Slovakien, annars hade vi kunnat gå hela vägen.

Kommentar från Peter Crouch

vilken är det bästa Olympiska spel som hittills spelats i ishockey?

Tomas Ros: 

Fw: Daniel Alfredsson, Mats Sundin och Peter Forsberg.

Tomas Ros: 

Backar: Börje Salming och Nicklas Lidström

Tomas Ros: 

Mv: Peter Lindmark

Kommentar från Jörgen

Ta ut din drömfemma genom tiderna?

Tomas Ros: 

Finns otroligt många duktiga skribenter. Gillar Wennmans kaxiga penna. Gillar Banks sätt att knyta ihop sitt alstret. Gillar Nivas sjuka kunskapsnivå. Gillar arbetshästen Wennerholm. Det gurglar i mig när jag läser Abrahamssons analytiska förmåga.

Kommentar från Guest

Hej! Vilken journalists krönikor läser du helst? På och utanför sportbladet

Tomas Ros: 

Genom att gå tillbaka till det som en gång i tiden gjorde Frölunda till dubbla sm-vinnare under tre år; satsa på egna spelare och utveckla det egna materialet. Frölundahar en fantastisk anläggning i Frölundaborg, men har en attraktiv boendemiljö för unga spelare och man har en cool arena. Faktorer som gör att man kan locka till sig gräddan av svensk hockeytalang.

Kommentar från aris

Det har varit mycket upp och ner för Frölunda i flera år nu, mest ner. Hur ska klubben få någon stabilitet och bli ett topplag i ES igen?

Tomas Ros: 

Det enkla är ofta det svåra. Jag tror stenhårt på HV71. Laget har en perfekt mix mellan gammalt och ungt, en vinnarmålvakt, en coach som lärt sig av tidigare misstag och en kärna bestående av vinnarkaraktärer.

Kommentar från Olle

Enkel fråga, vilka får sätta på sig guldhjälmarna iår?

Tomas Ros: 

Niklas har gått från att vara en ledare med tydlig ledarstil till att vara ett tv-proffs. Han vet att velighet inte säljer och att en tuff och rak karaktär fungerar i tv.

Kommentar från Apoe

tomas tycker du om niklas wikegårds hårdhet?

Tomas Ros: 

1) Wayne Gretzky, 2) Mario Lemieux, 3) Sidney Crosby.

Kommentar från Peter

Vilka är dina 3 bästa hockeyspelare genom tiderna?

Tomas Ros: 

Skitkul. Man ser matcherna på ett annorlunda sätt och man agerar på uppstuds och utan livlinor. Jag gillar den utmaningen.

Kommentar från Måns

Hur är det att vara expertkommentator?

Tomas Ros: 

Hockeyallsvenskan är het, mycket het. Och Djurgården samt alla NHL-proffs har bidragit till den förhöjda stämningen. Gällande fler lag i elitserien så är den diskussionen ganska förlegad och den studsar alltid upp en eller ett par ggr per år. Allsvenskan vill inte ha fler lag i ES och lagen i ES vill inte dela tv-pengen med fler kollegor.

Kommentar från Rickard

Tja Tomas. Är jag fel ute när jag känner att Hockeyallsvenskan känns hetare än Elitserien i år? Och vad tycker du om Lasse Granqvists åsikt om att utöka antal lag högsta serien?

Tomas Ros: 

Färden ser hittills ut att gå bra. Inga större vägbulor. Men kvalserien är kvalserien och under 10 matcher avgörs allt. Ett stolpskott kan vara skillnaden mellan Nelson Garden Arena eller Globen.

Kommentar från Adam Bergman

Vad tror du om Leksands återtåg 12/13?

Tomas Ros: 

Finalserien 2010 mellan HV och Djurgården var otrolig. Stämningen på Hovet var magisk.

Kommentar från ante

hej tomas! vilken är den bästa publikupplevelsen (tryck/stämmning) du upplevt i en svensk ishall?

Tomas Ros: 

Lennhammer, Gustafsson, Arnesson, Falk, Lidström. Är det backar som skrämmer ngn i allsvenskan? Challe Berglund måste ha bättre backar för att lyckas 12/13.

Kommentar från Anders Rise

Hej Tomas, varför går det så trögt för DIF i allsvenskan?

Tomas Ros: 

Bitterhet. Girighet. Jämtin har känt sig sviken av lagvännerna i LHC och Jönköping har alltid varit ett speciellt ställe för Jämtin. Tror att han ångrar sig att han inte gick dit 2008.

Kommentar från Jonas

Hej Tomas! Vad tror du ligger bakom den oväntade nyheten idag att Jämtin går till HV?

Tomas Ros: 

Tack för frågan, Erik. Hockey är en ganska liten sport i USA och det gör att fotbollen även där är större. Om nu storleken spelar roll. Världens största sport är visst volleyboll, enligt en lista jag såg häromdagen. Jag får sikta på att bli Sportbladets volleyboll-expert

Erik Niva: 

Jag har väldigt många frågor till Tomas Ros – men jag ska nöja mig med en. Hur ser den rosenrasande mannen på att fotbollens MLS numera har ett klart högre publiksnitt än NHL, oberoende av lockouten?