”Jag är en sucker för Elton John...”

Hela chatten med Carina Bergfeldt

NYHETER

Carina Bergfeldt: 

Att allt går som det ska i helgen. Jag ska på ett viktigt jobb. Och sedan måste jag ju svara något i klass med fred på jorden. Allt annat vore ju oförskämt.

Kommentar från Patrik

En klassiker: Vad önskar du dig allra mest just nu?

Carina Bergfeldt: 

Måste säga att den här timmen gått fort. Ni är ju alldeles förträffliga.

Carina Bergfeldt: 

Spännande fråga, med tanke på att jag ska vara här i New York under jul. Men så länge man fokuserar på de man är med, istället för vad som står på bordet, så blir det bra. Det lärde jag mig av en stressdoktor när jag skrev en artikel för tre år sedan, och efter det är mina jular betydligt mer harmoniska.

Kommentar från Johan

Hur ska en riktig jul firas?

Carina Bergfeldt: 

Valnatten. Då skulle jag tro att vi inte kommer att sova på ett dygn eller två.

Kommentar från Monica

När blir det liverapportering från USA nästa gång?

Carina Bergfeldt: 

Ja, absolut. Det är det jag tar med mig därifrån också. Tanken med 22 juli var hat, och resultatet blev en tre månader lång kärleksmanifestation, som rättegången i mångt och mycket var.

Kommentar från Maria

Det jag tyckte sammanfattade norgehändelsen finast måste ändå vara -"om en person kan skapa så mycket hat, tänk då hur mycket kärlek vi då kan skapa tillsammans!" Kommer nog leva kvar länge.

Carina Bergfeldt: 

Nej, han hejar väl på Port Vale?

Kommentar från Erik

Kan berätta att även Robbie Williams hejar på Stoke. Det du!

Carina Bergfeldt: 

Jag hoppas att jag fortfarande får folk att antingen skratta eller gråta eller bita på naglarna av något som jag skriver.

Kommentar från Jenny

Vad gör du om tio år?

Carina Bergfeldt: 

Stoke City. Det är av ren sympati med min sambo. Vi är nog de enda två som håller på det laget så han behöver lite stöd i den tomma klacken.

Kommentar från Danne

Har du nåt favoritlag i sportens värld? :)

Carina Bergfeldt: 

Om det gör! Och snart är det Halloween, och alla Big Bird kostymer är slut. Jätteroligt, alla vill vara fågeln. Jag var inne i en kostymaffär för att se om det stämde, och jajamen, inga gula fjädrar någonstans.

Kommentar från Televinken

Big Bird har ju blivit en het figur i presidentvalet. Hur är denne barnprogramsfågels status idag? Snackas det om Big Bird i USA nu också?

Carina Bergfeldt: 

Inte alltid populärt.

Carina Bergfeldt: 

Bra fråga! Men nja, jag är inte så bra på politisk korrekthet. Jag har en förmåga att säga vad jag tycker.

Kommentar från Jonas

Skulle du kunna tänka dig att bli politker?

Carina Bergfeldt: 

Nej. Däremot får det Trump att se ut som en pajas. Till och med hans egna vänner, som Barbara Walters, vädjade i dag i tv åt honom att lägga av. "Du skadar inte Obama, du skadar bara dig själv" sa hon.

Kommentar från Nike

Vad tror du Trumps senaste utspel. Kan det avgöra valet till Obamas nackdel?

Carina Bergfeldt: 

Folk här, amerikanska kollegor, säger att han ska vara "så trevlig", men jag vete katten. Han var inte little miss sunshine när vi pratade.

Kommentar från Gladys

Är inte McCain alltid lite småsur?

Carina Bergfeldt: 

Det var otroligt häftigt.

Carina Bergfeldt: 

Ja, jag gick ut ur rättssalen när rosentåget gick förbi. Finns en artikel om det någonstans här på Aftonbladet om du googlar. Det hördes dock inte inne i rättssalen. För bra isolering.

Kommentar från Björn Lindgren

Breivik sa ju en gång att han avskydde låten barn av regnbågen. Efter det så blev det ju en manifestation på Facebook och flera tusentals personer samlades på torget för att sjunga den låten tillsammans. Var du på plats under den händelsen?

Carina Bergfeldt: 

Han tyckte att Obama var dum

Carina Bergfeldt: 

Visst var det? Jag blev minst sagt paff när han kom gående. Han var just då lite sur, men vältalig. Hade väldigt behaglig röst, faktiskt. Sedan träffade jag ju hans hustru också. Hon var väldigt sminkad, men trevlig.

Kommentar från Officer

Du träffade ju John McCain. Stort! Hur är han?

Carina Bergfeldt: 

Och Elton John. Jag är en sucker för Elton.

Carina Bergfeldt: 

Så vem som helst med bra röst och en gitarr i handen som låter som att livet är så eländigt.

Carina Bergfeldt: 

Jag tillhör den där kategorin människor som tycker att det är fantastiskt att lyssna på en eländig människa som spelar sorgsen musik på gitarr.

Kommentar från Elin

Vad lyssnar du på för musik?

Carina Bergfeldt: 

Muhahaha.

Carina Bergfeldt: 

Jag tycker i allmänhet att beröm är svårt att ta till sig, men jag försöker verkligen att lyssna på det folk säger. jag tror att man kanske lär sig det allteftersom. Beröm är ju något fantastiskt, så det vore kul att verkligen kunna ta det till sig. Mitt roligaste uppdrag kan nog vara det jag ska göra på lördag! :)

Kommentar från Maria

Du har fått mycket beröm för din insats i Norge. Kan du ta åt dig av allt detta? (vi får hoppas det!) Och - vad har du haft för roligaste uppdrag i jobbet?

Carina Bergfeldt: 

De är förbaskat bra, de båda.

Carina Bergfeldt: 

Jag växte upp med att sitta och titta på CNN och ville vara Christiane Amanpour. Sedan ville jag bli Anderson Cooper. Det vill jag nog fortfarande.

Kommentar från Johan

Vem är din journalistiska förebild? (Om du nu har någon...)

Carina Bergfeldt: 

Man är absolut ute på fältet, men det är inte scoop-jakt a'la Annette Holmqvists fantastiska Juholtsavslöjande, utan snarare mer bevakning, vara på plats, få med en känsla. Det är ju så mycket som är annorlunda med ett USA-val, så det är nog svårt för svenskar att scoopa här.

Carina Bergfeldt: 

och tack, förresten!

Kommentar från Boman

Bevaka USA-valet. Är det mest bevakning av ett enormt flöde dagsnyheter eller jagar man lite egna scoop ute i fält också?

Carina Bergfeldt: 

Ha ha. Inte just nu, är jag rädd. Jag ska försöka mig på det den sjunde november, när det här racet är slut. Just nu finns det ingen plats i huvudet att tänka ut kluriga mordgåtor.

Kommentar från Nattarbetare

Läste din bok på förra jobbpasset. Den var kanon! Nu ser jag att du jobbar jämt. Så när har du tid att skriva nästa???

Carina Bergfeldt: 

Ja! När jag var på Bokmässan nu i slutet av september så kom ett par stycken fram till mig och sa hej. Det var så otroligt roligt.

Kommentar från Björn Lindgren

Har du i efterhand träffat nån av dem i verkliga livet som ständigt dök upp under livechattarna i rättegången?

Carina Bergfeldt: 

Inte i rättssalen. Där hade det bara varit fel att gråta. Jag satt ju med offer två meter till vänster om mig, föräldrar till döda barn två rader bakom mig. Det var deras sorg som låg i rummet. Deras tårar som skulle komma, om några skulle göra det, inte mina. Man kände det i hela kroppen.

Kommentar från Anna

Grät du någon gång under Utöya-rapporteringen?

Carina Bergfeldt: 

Robert Laul är en fullständigt formidabel människa, men just där är jag av en annan åsikt. Jag tycker att jag verkligen har sett det absolut bästa som den nya tekniken har tagit med sig, i form av interaktion med läsare, snabba nyheter på twitter osv, så jag gillar't.

Kommentar från Sofia

Vad tycker du om den moderna nätjournalistiken? Din kollega Robert Laul är ju inte helt nöjd...

Carina Bergfeldt: 

Ha ha. För två veckor sedan hade jag satt 100 dollar på Obama, men efter debatterna är jag inte lika säker att han kommer att vinna. Jag tror att jag skulle spela 60 dollar på Obama och 40 på Romney. Ett fullständigt idiotiskt spel, men jag gör så ibland.

Kommentar från Vete

Vem skulle du spela på om du var inne hos en bookmaker och hade hundra dollar över: Obama eller Romney?

Carina Bergfeldt: 

Oj. Jag är glad att du är tillbaka, eftersom jag glömde tacka för alla snälla ord i det tidigare inlägget, men just den frågan kan jag inte svara på. Eftersom jag bevakar dem båda så skulle det kännas konstigt att säga att man väljer den ene före den andre. Bra fråga dock!

Kommentar från Björn Lindgren

En till fråga. Vem skulle du rösta på i det amerikanska valet om du haft rösträtt?

Carina Bergfeldt: 

Att söka till journalisthögskolan, och därifrån söka praktik på en mindre tidning, och sedan jobba som en gnu för att få sommarjobb där. Min lärare på journalisthögskolan sa att "man lär sig mer på att jobba på en lokaltidning i ett år än vad vi kommer att lära er här på 2,5 år". Det lät ganska roligt, men jag förstår verkligen vad han menade. När du jobbar på lokaltidningen så är ALLt en nyhet. mycket, mycket bra övning.

Kommentar från Filip

Vad är det bästa tipset du har om man skulle vilja bli journalist?

Carina Bergfeldt: 

Jag var på plats i Norge under årsdagen. Jag stod med bland andra Stefan Löfven och Mona Sahlin på en trappa och lyssnade till Bruce Springsteen sjunga "We shall overcome". Och jag träffade flera av överlevarna. Det var, faktiskt, en väldigt fin, eller värdig är kanske ett bättre ord, dag.

Kommentar från Björn Lindgren

Hej Carina hörde din sommarpod som handlade om ditt år av terrorattentatet samt rättegången och den var verkligen gripande. Blev så berörd och tagen så jag finner inte ord. Om det är nån som förtjänar detta priset så är det du för din insats var magisk. en fråga som dök upp i huvudet var denna. Hur bearbetade du 22 juli iår?

Carina Bergfeldt: 

*utstrålning

Carina Bergfeldt: 

De har ju utrålning, pondus, karisma

Carina Bergfeldt: 

Oj, bra fråga, Patrik! Jag skulle ta någon skådis som har spelat president. Morgan Freeman, tror jag. Eller James Earl Jones. Med den rösten blir man en bra president.

Kommentar från Patrik

Ställde samma fråga till Peter Kadhammar, men ska vara ännu tydligare nu... Om man bara går på personlighet och karisma – och skiter i politiken helt – vem skulle du lansera som presidentkandidat då? Du får välja bland alla, från Spider Man till Gunilla Persson.

Carina Bergfeldt: 

Den svajar lite i lägenheten.

Carina Bergfeldt: 

Och svar på sista frågan. Jag sitter i sängen. Bäst mottagning här.

Carina Bergfeldt: 

Och jag chattar via dator.

Carina Bergfeldt: 

Jag sitter just nu i min lägenhet i New York, där jag kommer att vara under resten av året.

Kommentar från Suzy Q

Var sitter ni när ni livechattar? På hotellrum, egen lägenhet? via dator eller mobil? Vid skrivbord eller i sängen?

Carina Bergfeldt: 

Jag är glad att du är här.

Kommentar från Leif

Jag kan inte somna. Det är Marathonchattens fel!

Carina Bergfeldt: 

Vi har många bra kolumnister. Man bestämmer inte själv om man ska skriva sådana eller inte. Det är upp till herrarna och damerna med höga löner.

Kommentar från Adde

Varför skriver du inte krönikor i Aftonbladet så att man får reda på vad du tycker om saker och ting? Det skulle jag gärna läsa om.

Carina Bergfeldt: 

Mina föräldrar var bombsäkra på att jag var kille, så de hade ett namn klart. Sedan kom jag och var uppenbarligen inte av det kön de trodde, så de höftade till med det här namnet. Min pappa sa en gång att det var någon av hans arbetskamrater som hette Carina, och att de gillade det och tog det "i brist på annat".

Kommentar från Bubbi

Carina, hur fick du de namnet?

Kommentar från Anna

Har egentligen ingen fråga till dig, vill bara passa på att säga att du gjorde ett FANTASTISKT bra jobb under rättegången mot Breivik. Läste din text idag och hoppas av hela mitt hjärta att du ska kamma hem pris för din insats. Du förtjänar det :)

Carina Bergfeldt: 

Jag tycker inte att vi gjorde politik av Breivik. Det är klart att ledarsidorna hade åsikter, men det hade de i båda länderna. Nyhetsrapporteringen tyckte jag ärligt talat var ganska likartad, och jag bodde ju trots allt där fem dagar i veckan och läste norska tidningar, så jag tycker nog att jag har hyfsad koll på vad de – och vi – skrev.

Kommentar från Kalle

I Norge valde man att inte göra politik av Breivik. Till skillnad mot Sverige. Varför tror du inte svenska journalister respekterade det?

Carina Bergfeldt: 

Ha ha. Ja. Och ja. Det är som vilken arbetsplats som helst.

Carina Bergfeldt: 

Vilket inte alltid är det lättaste…

Kommentar från Lennartz

Hur är stämningen på redaktionen? Har det någon gång hettat till mellan kolleger? Både bråk och kärlek?

Carina Bergfeldt: 

Det är så olika roller, de är svåra på varsitt sätt. Terrordådet var svårt känslomässigt, det var toppar och dalar på ett sätt som inte liknar något annat. Presidentvalet är svårt på så sätt att det är oerhört komplext och mitt jobb är att göra det begripligt.

Kommentar från Vete

Vad är svårast att bevaka; terrordådet i Norge eller presidentvalet i USA?

Carina Bergfeldt: 

Min sambo. Som en gång i tiden var chef på Aftonbladet.

Kommentar från Joey

Har du haft någon mentor på Aftonbladet eller annorstädes?

Carina Bergfeldt: 

Ja. Och ja. Hur konstig den kombinationen än må vara. En klok aborigin sa en gång till mig att ödet kommer till den som förbereder sig. Bland det bästa rådet jag har fått.

Kommentar från Sigge Eklund

Tror du på ödet och/eller den fria viljan?

Carina Bergfeldt: 

Liveläsarna var helt fantastiska.

Carina Bergfeldt: 

Tack Maria! Det värmer. Och Monica, jag är ärligt talat helt överväldigad över vilka smarta och empatiska och kloka läsare vi hade. Det gick inte en dag utan att jag fick åtminstone 3000 kommentarer, där majoriteten var snälla hälsningar till lillebror Norge.

Kommentar från Monica

Vad tycker du om läsarnas kommentarer under liverapporteringarna?

Kommentar från Maria

Vill berömma dig för din insats under tragedin i norge. Du gjorde rapporteringen med stor värme, empati och respekt, och tog in oss läsare på ett sätt som kändes som en stor familj. Tack!

Carina Bergfeldt: 

Ha ha. Jag har varit och sett showen. Skrattade så jag grät. Men jag gillar vitt och fräscht. Jag gör verkligen det. Vita väggar är kanon.

Kommentar från Patrik

Hur vill du ha det inrett? ”Vitt, ljust och fräscht” eller ”mysigt, ombonat och hemtrevligt”.

Carina Bergfeldt: 

Gällande lisas fråga: lite som en påse lördagsgodis, en del av allt.

Carina Bergfeldt: 

Hon sa "vi tycker helt enkelt inte att han förtjänar uppmärksamheten". Och jag tyckte om hennes resonemang. Och när jag fick tid att skriva berättelsen så valde jag att göra som de ville. Att inge ge honom det utrymmet.

Kommentar från Lisa

Hyperaktiv, överambitiös, petnoga, eftertänksam, kritisk, bekräftelsetörstande... Vilken journalisttyp är du?

Carina Bergfeldt: 

Och jag frågade varför, och hon svarade "Det är lite som Woldemort, du vet, i Harry Potter, han som inte ska nämnas vid namn" (Forts följer)

Carina Bergfeldt: 

En av alla överlevare som jag har pratat med under det här året sa en så bra sak till mig en gång. När de vittnade så kallade alla offren honom "gärningsmannen" (fortsättning följer)

Kommentar från Monica

Varför nämnde du aldrig Breivik med namn i den långa text som blev nominerad till Stora Journalistpriset?

Carina Bergfeldt: 

Ja. Sporadisk. En av dem hörde av sig till mig idag, för att gratulera. Jag har fått många fina hälsningar idag, men ingen gjorde mig gladare än den, eftersom det är de som det handlar om.

Kommentar från Bengt

Har du kontakt med några av överlevarna från Norge i dag?

Carina Bergfeldt: 

Överlevarna. Jag sa tidigare idag att de fortfarande dansar runt i huvudet, och det stämmer verkligen. Deras berättelser, de här modiga, fantastiska människorna som offrade så mycket för att hjälpa varandra. Att jag fick ta del av deras berättelser kommer jag att ha med mig resten av livet.

Kommentar från Vete

Vad är det starkaste minnet från rättegången mot Breivik?

Carina Bergfeldt: 

Så då är det bäst att ha satt punkt…

Carina Bergfeldt: 

Ja. Det måste jag vara. Jag jobbade som nattreporter under tre år, och då är det bara att gilla läget. Tidningen går i tryck strax efter tre vare sig jag är klar eller inte.

Kommentar från Paul

Är du bra på att hålla deadlines?

Carina Bergfeldt: 

Tack snälla Andreas, vad glad jag blir att du följde oss!

Kommentar från Anders

Har inte glömt dina liverapportering från Utöya rättegången. Tack än en gång för det arbete du lade ner där. Den styrkan du visade genom hela rättegången.

Carina Bergfeldt: 

Även om Obama vann så var Romney "inte så dålig som man trodde"

Carina Bergfeldt: 

Hej Peter och moderator och alla andra. Jag skulle svara debatt två. Debatt ett sopade han ju banan med Obama, men det var nog i debatt två som han visade att det inte bara var nybörjartur, utan att han faktiskt kunde konkurrera.

Peter Kadhammar: 

När förvandlades Romney från en förlorare till en möjlig vinnare?